2024. április 26., péntek
TECH-SAROK

Csodálatos dolgok 2019-ben

Reményteli gondolatokkal tekintünk a 2019-es évre, ami még nem jelenti azt, hogy állandó napsütésben és szivárványok közt élnénk. Csak annyira, amennyire emlékeztetni szeretnénk magunkat, hogy a világ még mindig csodálatos tud lenni. A Game of  Thrones tévésorozat visszatértétől egy új angol királyi kisbaba megszületéséig nagyon sok dolog vár ránk 2019-ben. Az alábbiakban 7 dolgot említünk, amelyekkel kapcsolatban még izgatottabban tekintünk a 2019. esztendőre.

A Samsung megjelentet egy összehajtható mobiltelefont

Sokáig rebesgették, bizony a Samsung tervez egy összehajtható mobiltelefont. De novemberben egy konferencián a cég végleg a fejlesztők elé tárta az új jövevényt. Most ezt az összehajtható telefont – amelyet nevezhetnénk Samsung Galaxy X-nek vagy Galaxy F-nek – meg szeretnék jelentetni márciusban, ha a mendemondák ismét igaznak bizonyulnak. Az új mobiltelefonnak hajlítható kijelzője lesz, amely egy új technológiát használ, az Infinity Flex Display-t, és amikor teljesen ki van nyitva, úgy fog kinézni, mint egy táblagép, összehajtva pedig mint a mobiltelefonok mostanság. Tehát még megközelítőleg sem fog hasonlítani a 2000-es évek összehajlítható mobiltelefonjaira.

A NASA egy űrszondát küld a Naphoz

A NASA Parker Solar Probe 2, amely csaknem 1,5 milliárd dollárba került, közel került a Naphoz 2018 novemberében. 2019-ben még közelebb merészkedik majd. Két alkalommal közelíti meg a Napot: áprilisban és szeptemberben. Ahogyan a NASA igazgatója kijelentette, az utazás egy olyan régióba vezet majd, amelyet az emberiség még nem fedezett fel a korábbiakban.

5G mobilkommunikációs laptopok jelennek meg

Képzeljük csak el: nem kell hálózatra és Wi-Fi-re csatlakozni, mert állandó netkapcsolattal bárhonnan elérhető az Internet. És nincs is szükség adattárolóra, mert adatainkat az internetes felhő tárolja, amely elérhető bárhonnan és bármikor. Nemcsak néhány adatmorzsát, hanem bármennyi adatot. Ez már borítékolható, megvalósulhat 2019-ben az amerikai felhasználóknak. Az 5G technológiás laptopok megérkeznek 2019-ben, az olyan világcégektől, mint a Dell és az Intel.

Beindul az űrturizmus

A Virgin Galactic ismételten egy sikeres tesztrepülést hajtott végre, 83 kilométerre merészkedett a Mojave sivatag fölé. Ezzel közelebb kerültünk az űrturizmus megkezdéséhez. A Virgin Galactic alapítója, a milliárdos Richard Branson kijelentette, ő személyesen tervezi, hogy utat tesz az űrbe a 2019. év derekán.

A Porsche megjelenteti elektromos autóját

Taycan típuselnevezésű Porsche autó érkezik majd, és vele kapcsolatban minden igencsak gyors lesz. Az is, mennyi időre lesz szüksége a feltöltéshez. A jelenlegi elektromos autóknak átlag 30 percre van szüksége ahhoz, hogy egy 274 kilométeres út megtevéséhez elegendő elektromos energiát tároljanak. A Taycan 402 kilométer megtételéért 15 percnyit tölt majd.

Különleges autókiállítás nyílik Londonban

A világ vezető művészeti és tervezési múzeuma Londonban, a Victoria and Albert Museum egy új dolgot állít ki októberben, amely az autózás 150 éves történetének állít emléket. Az titok, mi is lesz a kiállított termék, de a múzeum legutóbbi kiállított önmeghajtású, élővezető nélküli autójával virtuális útra lehetett kelni. Bármi lesz is a meglepetés, megéri Londonba utazni.

A Disney tulajdon streaming-szolgáltatást indít

Az év végén fogják csak elindítani Amerikában, ám az új Disney+ elnevezésű streaming-szolgáltatás Disney, Marvel és Star Wars tartalmakkal lesz telített, így mindenki megtalálhatja majd a tulajdon igényeihez illő szuperhősös és űri tematikájú filmjét, sorozatát. A szolgáltatás remélhetőleg megérkezik hozzánk is. A Disney elnök-vezérigazgatója, Bob Iger szerint a Disney+ szolgáltatásra sokkal többen tarthatnak majd igényt, mint a Netflixre, mert sokkal olcsóbb lesz.