2024. március 29., péntek

Pörgős dallamok a hóesésben

A szabadkai nemzetközi zongorafesztivál negyedik estéjén a dinamikus melódiáké volt a főszerep

Csütörtök este a szabadkai International Piano Fest közönségének különleges élményben volt része, hiszen olyan zeneszerzők műveit hallhatta, mint Szergej Rahmanyinov, William Bolcom vagy Liszt Ferenc. A koncertet ezúttal a Szabadkai Zeneiskola hangversenytermében tartották. A fellépők a FourTe zongorakettős tagjai, a német Eva-Maria Weinreich és a japán Tomohito Nakaishi voltak. Elmondták, hogy négy éve kezdték az együttműködésüket. Nemcsak zongoráznak, hanem komponálnak is. A sikeres koncert végén a duó eljátszotta az egyik saját szerzeményét. Ennek előadása közben a fellépők nemcsak a zongora billentyűin játszottak, hanem lassan és halkan kalimpáltak a hangszer felületén. A publikum vastapssal jutalmazta őket.

A koncert után a fellépők elmondták, hogy olyan szerzemények kerültek bele a csütörtök esti repertoárjukba, amelyeket irodalmi művek ihlettek.

Az általuk játszott Rahmanyinov-zongoraművek egy orosz költő több szövegére, valamint egy angol költő versére íródtak. Liszt Ferenc Lamartin költeményeire írta a Les Preludest, az esti repertoárunk harmadik zeneszerzője, William Bolcom pedig egy Bibliai történet alapján komponálta a The Serpent Kiss (A kígyó csókja) című művét – tudtuk meg Eva-Maria Weinreichtől.

A FourTe duó másik tagja, Tomohito Nakaishi elmesélte, hogy a szabadkai közönségtől jó visszajelzéseket kaptak a csütörtök esti hangverseny után, és a városba való érkezésükkor is meleg fogadtatásban volt részük.

Az itteni emberek nagyon kedvesek és szeretik a zenét. Mindig jó visszatérni ide, és játszani ennek a publikumnak. Ebben a városban mindig szívesen látnak bennünket – mondta Tomohito Nakaishi.

A szabadkai International Piano Fest péntek este zárult a zongora-mesterkurzus fellépőinek gálahangversenyével.