2024. március 29., péntek

Soma és a zongora

A szabadkai VM4K vendége volt Balázs-Piri Soma, a Virtuózok című műsor korcsoportgyőztese, és Sóti Szobonya Emőke felkészítőtanár

A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központban beszélgetős estre került sor Balázs-Piri Somával, a Virtuózok című klasszikus zenei tehetségkutató vetélkedő korcsoportgyőztesével és a felkészítő tanárával, Sóti Szobonya Emőkével. A rendezvény sok érdeklődőt vonzott a VM4K-ba, a klubhelyiségben nem maradt egy szabad hely sem.

Balázs-Piri Soma és Sóti Szobonya Emőke a VM4K-ban

Balázs-Piri Soma és Sóti Szobonya Emőke a VM4K-ban

Balázs-Piri Soma számos országos szintű és nemzetközi zongoraverseny első díjazottja, több országban lépett már fel, nemrég New Yorkban is koncertezett, ahol Plácido Domingo legendás operaénekes személyesen gratulált neki. Ahogyan azt megtudhattuk, a fiatal zongoratehetség Horgoson kezdett el zeneiskolába járni:

– Mindig is közel állt hozzám a zene. Mindenfajta zenét szerettem, egyik kedvenc popsztárom Michael Jackson volt. Egyszer az óvodában az óvónéni a ritmusérzékünket tesztelte, majd pedig azt ajánlotta, hogy iratkozzak be zeneiskolába. Ott a zongorát választottam, mivel odahaza volt egy kis szintetizátorunk. Először Palkovics Elviránál tanultam, és az első fellépéseim egyikén a szabadkai Városházán zongorázhattam – hallottuk Balázs-Piri Somától.

Ehhez kapcsolódva Sóti Szobonya Emőke elmondta, hogyan lett Soma a tanítványa:

– Ennek válogatóján, Magyarkanizsán, volt alkalmam hallani Somát. Felfigyeltem rá, rögtön megéreztem, hogy kivételes tehetségről van szó. Később a családjával Szegedre költöztek, én pedig már ott tanítottam és Somával is elkezdtem foglalkozni. Eleinte kottái se voltak, mégis élmény volt hallgatni. Szinte még alig tudott zongorázni, amikor kiválasztották, hogy a Szegedi Szimfonikus Zenekar kíséretében lépjen fel. Otthon nem volt hangszere, ezért azt ajánlottam a szülőknek, hogy szerezzenek egy koncertzongorát, mert azon lehet igazán fejlődni és kár lenne veszni hagyni a tehetségét. Így Soma a szülinapjára egy zongorát kapott. Azóta is sokat gyakorol. Nem csupán tehetséges, alázatot is érez a zene iránt. Nem azért zongorázik, hogy saját magát mutogassa, hanem mert nagyon szereti a zenét. Csupán eszközként tekint magára, aki a zeneszerzők üzenetét közvetíti – mondta Sóti Szobonya Emőke.

Az elmúlt időszakban a „mester és tanítványa” számos helyen megfordultak, tanár-diák versenyen is részt vettek és mesterkurzusokra jártak. A Virtuózok című műsorban való szereplés meghatározó élményt jelentett a számukra. Balázs-Piri Soma arról beszélt, hogy nagyon élvezte, de fárasztó is volt. Egész napokat vett igénybe, borzasztóan meleg volt, mindig fellépőruhában kellett lennie, ezért folyton sminkelték és öltöztették. A szabályok azt se engedték meg, hogy a tanára mindig vele legyen. Sóti Szobonya Emőke az izgalmas pillanatokra emlékezett vissza:

– Amikor Soma bekerült az első kilenc közé, nagyon boldog voltam, és azt mondtam, hogy ennél többet nem kérek az élettől. Még csak azt, hogy eljátssza Mozart zongoraversenyét. Innen már csak hárman jutottak tovább, és mindenki nagyon jó volt. A végtelenségbe nyúlt, mire kimondták a neveket, azt hittem, ott esek össze, mert akkor már mégis nagyon kívántam, hogy bejusson a döntőbe. Amikor meghallottam a nevét, az életem egyik legboldogabb pillanata volt. A boldogság azonban nem tartott túl sokáig, mert azonnal meg kellett mondanunk, hogy a döntőhöz melyik zenekari darabot választjuk. Nehéz helyzetbe kerültünk, mert semmink sem volt előkészítve. Mendelssohnt mondtam, mert úgy éreztem, abban megmutathatja a fejlődését. Csupán három hetünk volt felkészülni, így Soma napi öt órát gyakorolt. Egy végzős diáknak átlagban fél év kell ahhoz, hogy egy ilyen művet elsajátítson. Somától ez óriási teljesítmény volt, és végül megnyerte a versenyt – hallottuk Sóti Szobonya Emőkétől.

A tervek szerint augusztusban Szegeden vezényel Plácido Domingo, Balázs-Piri Soma pedig majd zongorázik. Ugyancsak tervbe lett véve, hogy még azelőtt, június 27-én, az ifjú zongoratehetség a szabadkai Zsinagógában, zenekarral lépjen fel.