2024. április 20., szombat

Nigériai menyasszony

Minek áll a dobozban, el kellene adni. Megkerestem az esküvői képeket, átszerkesztettem és már fenn is volt az internetes apróhirdetési oldalon a tört-fehér menyasszonyi ruha.

Vevő is akadt, méghozzá külföldi. Alkudozás nélkül megtárgyaltuk angolul a vásárlás részleteit. A PayPal fizetési rendszert választotta a nagyvonalú vásárló, aki száz euróval megtoldotta a ruha összegét, mivel a postaköltséget nekem kellett állni, lévén, hogy egy barátnőjének vásárolta a ruhát.

A PayPal rendszer használata ismeretlen volt számomra. Igyekeztem követni az e-mail címemre kapott utasításokat, azonban egy bizonyos ponton túl gyanússá vált az ügy. Eleinte azért nem feltételeztem semmi rosszat, mert örültem, hogy sikerül eladni a ruhát, méghozzá igen jó áron. Izgalommal töltött el a tudat, hogy egy ismeretlen, egy idegen országban, az én ruhámban mondja majd ki a boldogító igent – vagy a nemet. Aztán jöttek a bonyodalmak.

HAMIS LEVELEK

Egyre gyakoribbak az olyan esetek, amelyek során a fizetőrendszereken keresztül próbálnak ügyködni a csalók. Esetemben az e-mailek teljesen úgy voltak megszerkesztve, mintha a PayPal illetékesei küldték volna. Csupán az első látásra, a másodikra már nevetségesen egyértelmű a dolog. Csakhogy akkor már késő. Oda kellett volna figyelni arra, hogy a küldő e-mailcím-végződése csak paypal.com lehet. Semmi más, főleg nem gmail.com vagy más levelezőrendszer végződésű, amit bárki könnyedén létrehozhat.

Az első levélben az szerepelt, hogy a vásárló átutalta a pénzt. A többi levél tartalma már annyira zavaros megfogalmazásban íródott, hogy egyértelművé vált a csalás ténye. Ebben arra szólított fel a csaló által konstruált PayPal, hogy fizessek be több száz eurónyi összeget, mivel az én bőkezű és előzékeny vásárlóm állítólag igencsak magas összegben gyarapította e képzeletbeli PayPal fiókomat. Miért? Mert maga a rendszer kérte fel, mivel a PayPal limitált fióknak nyilvánította az enyémet. Ilyen nem létezik. Fontos tudni, hogy nincs megkötés azzal kapcsolatban, hogy mi a legkevesebb összeg, amit PayPalon lehet küldeni. A kifizetett összeget pedig nem lehet visszatartani.

Most már tudom, hogy a fizetési rendszer ilyen jellegű felszólítást nem küldhet. A vásárló fizet, az eladó pedig ezután küldi az árut, mindig ilyen a sorrend.

Egyértelmű átverésről van szó akkor is, ha valaki küld nekünk pénzt egy PayPal-fiókból és azt kéri, hogy egy teljesen más címre küldjük az árut, nem a fiókban megadott címre. Ebben az esetben a csomagot kézhez kapva panasszal fordulnak a PayPalhoz, azt állítva, hogy nem kapták meg az árut amiért fizettek. Ezért fontos tudni, hogy a vásárlóvédelem csak akkor érvényes a PayPal szolgáltatásában, ha arra a címre küldjük a csomagunkat, amelyet a vásárló korábban megadott.

A címzés is olykor sokat sejtető. Esetemben ezt kitűnő pontossággal, hiba nélkül végezték el. A PayPal ugyanis kizárólag személyre szabottan, teljes nevünket felhasználva szólít meg minket – mint ahogyan azt az én csalóim hibátlanul meg is tették. Ha általános a megszólítás: Kedves Felhasználó! Kedves Vásárló! akkor töröljük nyomban a levelet.

A személyes, névre szóló kommunikáció teljes mértékben és kifogástalanul ment végbe a velem folytatott ügylet során. A probléma és a gyanú szele máshol merült fel. A levélhez különféle csatolmányokat is küldtek, s a linkre kattintva kellett volna a tranzakciót hitelesítenem – mint utólag kiderítettem, ilyet a PayPal nem küld.

FINOM JELEK

Ha valami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, többnyire nem az. A kételkedés első nyoma már az elején megjelent. A vásárlót főként a fizetés módja érdekelte, a ruha árára egyszer sem kérdezett rá konkrétan, sőt alkudni sem próbált az árból. A kérdésre, hogy melyik országból ír, és hogy hová kellene küldeni a ruhát, nem válaszolt egyértelműen. A PayPalra alapozott átverés lévén, nem volt hajlandó más fizetési módszert igénybe venni. A hamis levél ismérve még az is, hogy általában egyből a levelezőrendszer spam mappájában landol. Ez is egy elgondolkodtató mozzanat volt. A villogó, erőteljes színű elemek a levélben első pillanattól kezdve nagyon szúrták a szemem, de akkor csupán arra igyekeztem összpontosítani, hogy megértsem, mit is akar a vásárló. Ez nagy hiba volt, a furcsa, bizonytalan vásárlót rögtön ignorálni kell.

Intő jel, ha a szállítási cím magas kockázatú országban található. Ezeken a helyeken magas a csalások aránya: Afganisztán, Irak, Szíria, Uganda, Jemen, Etiópia, Srí Lanka, Tunézia, Pakisztán, Korea és Irán. De ide sorolták Bosznia-Hercegovinát is – Szerbia pedig tavaly februárban került fel a feketelistára.

ESŐ UTÁN KÖPÖNYEG

Most már tudom, milyen egy internetes csalás áldozatának lenni. Ha meghallom vagy olvasom ugyanezt valahol, akkor első gondolatom az volna, hogy lehet ilyesmit elhinni. Külön érdekesség, hogy minden egyes valódinak hitt levelet több barátomnak, ismerősnek is elküldtem. Bizonytalan voltam a fizetési rendszer használatában, ezért a segítségüket kértem. Senki sem figyelt fel a csalásra. Csupán azon a ponton, amikor már számomra is egyértelművé vált. Sőt, akkor sem néztek rám furcsán, amikor nagy örömmel újságoltam a hírt, hogy egy nigériai hölgy fogja hordani az általam tervezett esküvői ruhát.

Pénzt nem utaltam. A ruha küldését sikerült leállítanom. Jelenleg vagy a postán kering, vagy valahol Afrikában, de ez már egy újabb történet.

Nigériában az átlaghőmérséklet harmincöt fok. A ruhához egy gyapjúból varrott kabátka is készült.