2024. április 20., szombat

Tíz a nyerő

Egy kishegyesi nagycsalád története

Vajdaságban és Magyarországon is az egyre csökkenő natalitás a jellemző. A párok zöme egy, maximum két gyermeket vállal, ha vállal. Az egykor oly jellemző nagycsaládok ma már ritkaságszámba mennek.

A Rác család (Lakatos János felvétele)

A Rác család (Lakatos János felvétele)

Egy ilyen ritkaság a kishegyesi Rác család is, ahol január 4-én, Kishegyes község első újszülöttjeként világra jött Rácék tizedik gyermeke. Az ember felkapja a fejét egy ekkora szám hallatán, sokan értetlenkedve állnak a tíz gyerek előtt, de Rác Lászlót és feleségét Amáliát ez nem igazán érdekli. Elmondhatjuk, hogy egy teljesen átlagos családról beszélhetünk: nem túl gazdagok, nem szegények, amire kell, arra jut. Egyetlen eltérés az átlagtól, hogy ők összesen 12-en vannak a családban. Amália lassan számolva sorolta fel a gyerekeket kor szerint: a legújabb családtag Tamara, őt előzte meg Tímea (2), Tamás (3), Emese (4), Hajni (7), Emike (8), Zoltán (10), Tibor (11), László (14) és Natália (15).

Amália és a legfiatalabb gyermek Tamara (Lakatos János felvétele)

Amália és a legfiatalabb gyermek Tamara (Lakatos János felvétele)

Rácék nem terveztek ekkora családot, egyszerűen így alakult, mondta el Amália. Sem ő, sem férje nem nagycsaládból származnak. Neki három testvére van, Lászlónak pedig egy nővére, de Laci rögtön megjegyzi, hogy anyai nagyapjának 11 testvére volt. Elképzelhető, hogy tudat alatt az ő példáját követte, akárcsak az is, hogy Amália nővére példáját követi, aki eddig hat gyermeket hozott a világra. Példa ide, példa oda, ennyi gyermek után felvetődik a kérdés, hogy szeretnének-e további utódokat? Amália mosolyogva mondja, hogy úgy érzi, a 10 elég, és Laci is elárulja, hogy nem szeretne egy teljes focicsapatot.

Minden gyermek külön egyéniség (Lakatos János felvétele)

Minden gyermek külön egyéniség (Lakatos János felvétele)

A házimunkából mindenki kiveszi a részét (Lakatos János felvétele)

A házimunkából mindenki kiveszi a részét (Lakatos János felvétele)

A gyerekek az állatok körül is segédkeznek (Lakatos János felvétele)

A gyerekek az állatok körül is segédkeznek (Lakatos János felvétele)

Amikor az anyagiakra terelődik a szó, Amália nevetve árulja el, hogy legtöbb kiadás a mosásra megy el. A gyerekek sokat vannak kint, így napi szinten háromszor töltik meg a mosógépet, de megesik, hogy többször is. A tréfás rész után azért kiderül hogy nagyon sokat kell dolgozni ahhoz, hogy eltartsanak egy ekkora családot. László és Amália is idénymunkákat vállalnak a mezőgazdaságban és az állattenyésztésben. Laci jelenleg egy csirkefarmon dolgozik napi 12 órát, még hétvégén is. Amáliáról sem mondható, hogy túlságosan kímélné magát, terhességének 8. hónapjáig dolgozott. Míg ők ketten munkán vannak, addig Laci édesanyja vigyáz a gyerekekre, de az idősebb gyerekek is sokat segítenek. Vigyáznak a kisebbekre és a házimunkából is kiveszik a részük. Egy ekkora családban mindenkinek van feladata, mondja Natália.

Mindannyian tudjuk, hogy mekkorák a szerbiai fizetések, így érthető, hogy magában a megerőltetett munka sem elég 10 gyermek eltartásához. A Rác családnak van egy gyümölcsöse 150 gyümölcsfával és 500 tőke málnával. A málnát tavaly telepítették, de rögtön első évben jól termett, meséli László. Egy részét eladták, egy részét megették, és egy részéből jó sok lekvárt főztek. Ezt mindenki szereti a családban. A gyümölcsös mellett Rácéknak jószágaik is vannak: tehén, disznó, ló, baromfi, birka és papagáj. Lászlónak komoly tervei vannak a jószágtenyésztés kapcsán. Saját szükségleteikre máris van elegendő hús, de ha épít pár ólat, ahol több jószágot tud tartani, akkor egy kis bevételre is szert tehet. Természetesen, a gyerekek a jószágok körül és a gyümölcsösben is segédkeznek.

A Rác családot a sok munka ellenére sem veti fel a pénz, ám mégis megengedhetnek maguknak olyan dolgokat, amik sokkal kényelmesebbé teszik az életet. A tavalyi évben bevezették a központi fűtést és sikerült két szobát lamináttal burkolniuk. Az idei tervek között szerepel a konyha és az előszoba kicsempézése. Amália azt is elárulta, hogy anyagilag óriási segítség volt, hogy a Prosperitati Alapítványnak köszönhetően tavaly márciusban megvásárolták a házat, amiben élnek. Ha nekik kellett volna összegyűjteni a ház árát, az nagyon nehéz lett volna, mondja, majd hozzáfűzi, hogy nagyon hálásak ezért a segítségért.

Bármennyire is meglepő, de a 10 gyermek és a sok munka mellett Lászlónak és Amáliának jut ideje egymásra is. Minden vasárnap kettesben elmentek pecázni, ahol kicsit megpihentek és feltöltődtek. Ez sajnos elmarad, amióta László a csirkefarmon dolgozik, de keresik a módját, hogy a jövőben ismét jusson rá idő.

Rácék 10 gyermekéből 5 jár iskolába. Átlagos tanulók, de Amália elárulja, hogy a lányok azért jobban tanulnak, mint a fiúk. Legidősebb lányuk Nati az idén fejezi az általános iskolát. Cukrásznak szeretett volna tovább tanulni, de kiderült, hogy érzékeny a gluténra, így most nem tudja, hova tovább. Nati azért egy dologban biztos, folytatni szeretné a tanulást, mert szeret iskolába járni.

Rácéknál tett látogatásom során az utolsó kérdésem az volt, hogy megbánták-e, hogy ennyi gyereket vállaltak. Laci kapásból rávágta, hogy nem.

Lászlónak komoly tervei vannak (Lakatos János felvétele)

Lászlónak komoly tervei vannak (Lakatos János felvétele)

– Nem a pénz boldogít. Mit csinálnék, ha szekrényben élére állna a pénz, de nem lenne egy gyermekünk sem. Mi az élet értelme, ha odahaza nem vár senki sem. Megérte ekkora családot alapítani, mert így gazdagabb vagyok a gazdagnál – mondta Laci, és Amália is hasonlóan gondolja.

–  Amit egy ekkora családtól kaphat az ember, az a gyerekek szeretete. A gyerekek nagyon tudnak szeretni, és ennyi gyereknél ez összeadódik. Imádom a gyerekeket, és nem gondolom, hogy valamiből kimaradtam volna az életben emiatt. Számomra az a legfontosabb, hogy együtt legyen a család – mondta a tízgyermekes édesanya.