2024. március 29., péntek

Védőnők a méhnyakrák ellen

Topolya Védőnői Szolgálata kérte a hölgyek figyelmét a topolyai községben

A méhnyakrák elleni küzdelem világhete alkalmából a község több településén szervezett figyelemfelhívó akciót Topolya Védőnői Szolgálata, illetve a hölgyeknek tájékoztató jellegű nyomtatványokat is osztogattak az egészségügyi dolgozók. Ezzel kapcsolatban Sandra Miles felelős nővértől érdeklődtünk.

– Topolyán, Bácskossuthfalván, Pacséron, Zentagunarason és Gunarason igyekeztünk felvenni a kapcsolatot a legveszélyeztetettebb korosztállyal, a 30-tól a 60 éves hölgyekkel. A piaci akciónk kiteljesedésébe ezúttal beleszólt a havazás, de emellett például nyugdíjas-egyesületekbe, tanintézményekbe is ellátogattunk munkatársaimmal. A figyelem-felívás alkalmával igyekeztünk elbeszélgetni a hölgyekkel, és tájékoztató nyomtatványokat osztottunk szét, ezúttal egy naptár is járt ajándékba – tudtuk meg a Topolyai Védőnői Szolgálat felelős nővérétől.

– Európa-szerte szerveznek megmozdulásokat az egészségügyi intézmények a méhnyakrák nemzetközi hete alkalmából, amely január 21-e és 26-a között zajlik. Mi az országosan elfogadott, a Batut Közegészségügyi Intézet által javasolt szakirodalommal igyekszünk tájékoztatni a hölgyeket a tünetekkel kapcsolatban, illetve hangsúlyozni a rendszeres szűrővizsgálat fontosságát – mondta a védőnői szolgálat főnővére. A szakirodalom szerint a humán papilloma vírus egyik típusának következtében kialakuló méhnyakrák kezdeti tünete vérzési rendellenességben nyilvánul meg, amely elsősorban a partnerek együttléte után jelentkezik, illetve a kellemetlen szagú váladék is gyanús lehet. A hölgyek bizonyos százaléka több hónapos kezelés után meggyógyul, mint ahogy előfordul az is, hogy nem is tudtak a fertőzöttségükről. A rákos betegség azoknál a hölgyeknél alakul ki, akiknek az immunrendszere sajnos nem tudja leküzdeni a HPV-t. A szakemberek a megelőzés egyik legsarkalatosabb pontjaként a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák, ugyanis ezzel a módszerrel már kimutatható a rákot megelőző állapot is.

Sandra Milestől megtudtuk még azt is, hogy a Topolyai Védőnői Szolgálat munkatársai legközelebb a február 4-én jegyzett rákellenes világnap kapcsán kampányolnak, illetve szintén február 15-én a daganatos megbetegedésben szenvedő gyerekek nevében kérik majd a lakosság figyelmét, a március hónap pedig a rákellenes akciók jegyében zajlik majd Topolya községben is.