2024. április 18., csütörtök

Kis létszámú osztályokkal, elégedetten

Iskolanapot ünnepeltek a szabadkai Paulinumban

A katolikus egyház január 25-én ünnepli Szent Pál megtérésének napját. A legenda szerint Pált, akkor még Sault, ezen a napon Damaszkusz felé tartva hirtelen hatalmas fényesség vette körbe, és megjelent előtte Jézus. Az élmény hatására Saul megtért, és hogy megtérését nyomatékosítsa, felvette a Pál nevet – innen ered a pálfordulás kifejezésünk. Pál ezt követően a kereszténység legnagyobb térítője és apostola lett.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

A szabadkai Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium és Kollégium névadója Szent Pál, és az intézmény minden év január 25-én ünnepli az iskola napját, illetve a szeminárium kápolnájának búcsúját. A Paulinum, vidékünk egyetlen egyházi alapítású iskolája, ötvenhat éve folyamatosan működik, és pénteken ünnepi szentmisével emlékeztek meg az iskola napjáról.

Lapunk kérdésére Miocs József, a Paulinum igazgató-rektora elmondta, hogy az iskolában kis létszámú osztályokkal dolgoznak, és az intézmény az elmúlt időszakban nagy változásokon esett át.

– A gimnázium a második világháborút követő nehéz időben nyílt meg, és a működése során sokszor nehéz időket voltunk kénytelenek átélni. Az utóbbi időben nagyot változott az iskolánk, de ami a legnagyobb változást jelenti, az az, hogy maga a szerb kormány is támogatja a működését. Annak ellenére, hogy kis iskola vagyunk, kevés diákkal, elégedettek vagyunk – fogalmazott Miocs József.

Az igazgató emellett azt is elmondta, hogy az iskolában két nyelven, magyarul és horvátul folyik az oktatás, és egy klasszikus irányzatú nyelvi gimnáziumról van szó. Az anyanyelv oktatása mellett nagy hangsúlyt fektetnek a különböző humán tárgyakra, mint például a latin és az ógörög nyelvre, a történelemre, a hittanra, így az intézmény remek alapot nyújt a filozófia, a teológia, a jog, a történelem területén való továbbtanuláshoz.

A pénteki ünnepi szentmisét dr. Petar Palić, a hvari püspök vezette, akivel együtt misézett Marton Zsolt, a budapesti Központi Papnevelő Intézet rektora. Utóbbi felszólalásában Szent Pál életével kapcsolatban két mozzanatot emelt ki, az egyik a megtérés, míg a másik a tanulás volt. Szívós tanulni akarásával Pál, akit az Újszövetség teológusaként tartanak számon, példaként szolgálhat a diákok előtt is.

Az ünnepi szentmisén a Paulinum diákjai alkalmi műsort adtak elő.

A rendezvényen jelen voltak a Paulinum tanárai, diákjai és azok szülei, ugyanakkor számos magas rangú vendég is képviseltette magát, többek között Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke és dr. Bábity János, Magyarország szabadkai főkonzulja.

Nyitókép: (Fotó: Gergely Árpád)