2024. április 20., szombat

Tájol a Jó napot, gazduram!

Gazdaképző előadások Vajdaság-szerte

Az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági Kara az idén is megszervezi a Jó napot, gazduram! nevű ismeretterjesztő előadássorozatát. Az Újvidéki Egyetem tanárai az idén a korábbi gyakorlattól eltérően nem magukhoz várják a termelőket, hanem ők maguk lépnek fel Vajdaság különböző településein.

Február 6-án Zentán, február 8-án Mitrovicán, február 20-án Újvidéken, Révújfaluban (Banatsko Novo Selo) március 5-én, Kerényben (Kljajićevo) és Fehértemplomban pedig február 27-én várják a gazdákat a szakelőadók.

Vuk Radojević tartományi mezőgazdasági, víz- és erdőgazdálkodási titkár együttműködési szerződést írt alá pénteken prof. dr. Nedeljko Tica, a Mezőgazdasági Kar dékánjával. Hangsúlyozták, hogy az eddigi kiváló együttműködés által megvalósuló szakrendezvény lehetővé teszi a szakmai tudás egyre nagyobb mértékű gyakorlati átadását.

Vuk Radojević elmondta, hogy a mezőgazdaság terén elengedhetetlen a szakképzés. Ezért a Jó napot, gazduram! nevű rendezvény kiváló példa a tudás átadására, annak érdekében, hogy hatékonyabban alkalmazzák az új mezőgazdasági technológiákat, vagyis a mezőgazdasági termelés további fejlődésében. Kiemelte, hogy a gazdák számára fontos az információcsere és az aktuális agrárpolitikai intézkedésekről való tájékozódás.

Hozzátette, hogy az elmúlt két évben a tartományi titkárság és a mezőgazdasági kar közös erővel lépett fel annak érdekében, hogy az oktatási intézményben a legkorszerűbb berendezések és eszközök beszerzésével hozzájárulnak az agrárgazdasági szakértők magas szintű oktatásához.

Prof. dr. Nedeljko Tica elmondta, hogy az idei év jelentős újdonsága, hogy Vajdaság különböző településein adhatják át a tudást és az információt a termelőknek. Ezenkívül a gazdák szabadon válogathatnak a különféle témák közül, az általuk érdekelt területeken.