2024. április 24., szerda

A görög parlament jóváhagyta a Macedóniával kötött névmegállapodást

A görög parlament jóváhagyta ma kora délután a Macedóniával kötött megállapodást ez utóbbi nevének megváltoztatásáról Észak-Macedóniára, pontot téve egy több évtizedes vita végére a két ország között, és megnyitva az utat Macedónia euroatlanti integrációja előtt.

Az úgynevezett preszpai megállapodást a 300 fős görög törvényhozás szűk többséggel, 153:146 arányban szavazta meg.

A parlamentben 145 hellyel rendelkező kormánypárt, a radikális baloldali Sziriza képviselői mellett függetlenek, centristák, továbbá a kormánypárt egykori koalíciós partnere, a Független Görögök (ANEL) egyes képviselői szavaztak a szerződés ratifikálására.

"A mai nap egy új fejezetet írunk a Balkán történelmében. A nacionalista gyűlöletet, a vitákat és összetűzéseket felváltja a barátság, a béke és az együttműködés" - írta Twitter-oldalán Alékszisz Cíprasz görög miniszterelnök a szavazást követően.

A görög kormányfő azokhoz a görögökhöz is szólt, akik ellenzik az egyezményt, és azt ígérte nekik, hogy "hamarosan meglátják e történelmi előrelépés nagy előnyeit az országra nézve". " Ezen a napon nem lehet győztesekről és vesztesekről beszélni" - hangsúlyozta.

Zoran Zaev macedón miniszterelnök üdvözölte a szerződés ratifikálását a görög parlamentben. "Gratulálok, barátomnak, Cíprasznak, népeinkkel együtt történelmi győzelmet arattunk. Éljen a preszpai megállapodás mindörökké, éljen a béke és a fejlődés a Balkánon és Európában mindörökké!" - írta Twitter-oldalán.