2024. április 24., szerda

Megújuló múzeum

Harkai Imre építész és néprajzkutató halálának 15. évfordulója alkalmából egy kutatásra is alkalmas emlékszobát korszerűsítenek Topolya Község Múzeumában

Igen gazdag és változatos volt lehetőségekben és realizált projektekben egyaránt a múlt év Topolya Község Múzeumában.

Elsősorban a Munk Arthur író munkásságáról szóló kiállítás fémjelezte az évet, melybe a 2017-es reformációs kiállítás tanulságait, jó tapasztalatait is átültették. Az R500-as kiállítást tavaly Múzeumpedagógiai Különdíjban részesítette a szakma. Mi minden történt még az intézmény falai között, mik az aktualitások, és mit terveznek erre az évre? Ezekre a kérdésekre vártuk a válaszokat Gazsó Hargita múzeumvezetőtől.

– Községi múzeum lévén feladatunknak tekintjük a község kulturális örökségének megismertetését. 2018-ban Pacsérra és Kavillóra esett a választás. A naiv festő, Dudás Szemesi Antal munkáit mutattuk be, katalógussal egybekötve, Pacsér monográfiájával együtt. A másik neves esemény pedig a Tanyaszínház indulásának 40. évfordulója: egy kiállítással emlékeztünk meg minderről. Egy kevésbé ismert topolyai születésű íróról, Johannes Weidenheimról is megemlékeztünk születésének 100. évfordulóján. A programot sikerült nemzetközi rangúvá tennünk, hazai és külföldi kutatók részvételével. A Vajdasági Múzeummal való együttműködésnek köszönhetően szép és színes kiállítást hoztunk létre Könyvek világa címmel, melyhez színházi előadást is csatoltunk Laza Kostić életéről.

Múzeum lévén nemcsak programokat, kiállításokat szervezünk, hanem új műtárgyakat is szerzünk, vásárolunk. Az elmúlt évből kiemelném Nagyapáti Kukac Péter egyik híres festményének megvásárlását. Szenteleky Kornél író, irodalomszervező, szerkesztő születésének 125. évfordulóján Szivácon rendeztünk kiállítást. Magángyűjtőktől sikerült kölcsönkapni olyan Szenteleky-tárgyakat, -kéziratokat, amely relikviákat korábban nem ismert a nagyközönség. Múzeumpedagógiai szívügyemet, a gyerekeket sem felejtettük el, számos gyermekfoglalkozást tartottunk a Munk-kiállítás kapcsán, valamint a Forum Könyvkiadóval és budapesti, valamint vajdasági szakemberekkel közösen a gyerekeket megismertettük a filozófiával – sorolta a legfontosabb tevékenységeket az intézmény vezetője. Hangsúlyozta azt is, hogy minden programról igyekeznek tájékoztatni a közösségi médiában és videómegosztón, követhetővé tenni a múzeum tevékenységét, így hamarosan egy modern, gazdag tartalommal megtöltött weboldallal jelentkeznek.

– Számomra igen megtisztelő, hogy felvették az intézményt a Magyar Irodalmi Emlékházak Egyesületébe, mivel irodalmi hagyatékokat őrzünk, irodalmi kiállításokat készítünk, így bemutathattam az irodalmi muzeológiai munkámat a Kárpát-medencei kollégáknak a Petőfi Irodalmi Múzeumban – mondta a múlt év eseményeire emlékezve Gazsó Hargita, majd kifejtette, hogy a megkezdett folyamatok átnyúlnak 2019-re is.

– A projektszemléletű programok utómunkálatokkal járnak, amiket most fejezünk be. Az R500-at bezártnak tekinthetjük, a Munk-kiállításra érdeklődés mutatkozik, hogy máshol is bemutassuk, s ezáltal nemcsak a múzeum, hanem Topolya község nevét is öregbítjük. Még az első negyedévben készítünk egy kötetbemutatót Miloš Crnjanski íróról, akinek a munkásságáról a Vajdasági Múzeum adott ki kötetet. Folynak a megbeszélések a Múzeumok Éjszakájával kapcsolatban, amelynek keretében a látogatókat szeretnénk meglepni komolyzenei koncerttel, a gyerekeknek pedig tematikus foglalkozásokat tartanánk. De mivel még év eleje van, nem szeretnék erről többet elárulni. Hűek szeretnénk maradni az elmúlt két évhez, így szeretnénk több hónapos időszaki kiállítást is készíteni kísérőprogramokkal. Ezeket az előző években projektszemlélettel valósítottuk meg, vagyis külsős szakembereket vonunk be, látványtervezőt, grafikust, animációkészítőt, azon egyszerű oknál fogva, hogy ez egyszemélyes múzeum. Ha a mai kornak megfelelő kiállítást szeretnénk összehozni, ahhoz már külső forrásokat is találni kell.

Az intézmény vezetője végül a múzeumnak otthont adó egykori Kray -kastély felújítási munkálataira hívta fel a figyelmet.

– Külsőleg is megváltozott a múzeum, amivel a belső tevékenységre, az itt folyó munkára és magára a múzeum épületére szeretnék felhívni az itt átutazók figyelmét, ugyanis egy igen forgalmas úton van. Megújult az épület homlokzata, az ablakokat kivilágították, és az egykor itt élt Kray és Zichy családok tagjainak portréi villannak fel az ablakokban. A két alapító, Topolya község és a Magyar Nemzeti Tanács jóvoltából a múzeum tetőszerkezetének teljes felújítását is el tudjuk kezdeni az idén. Ez egy fontos lépés. Tudni kell a múzeum épületéről, hogy dr. Harkai Imre építész előrelátó és kitartó munkájának köszönhető, hogy műemlékké vált és felújulhatott az egykori barokk kastély. Jelenleg a Harkai Imre építész és néprajzkutató könyvhagyatékát tartalmazó könyvtáron és kutatószobán folynak a felújítások, új arculatot kapnak, eleget téve a mai modern követelményeknek is – mondta végül Gazsó Hargita.