2024. április 26., péntek
ÓBECSE

Sokat spórolnának a közvilágítással

Óbecse község területén köz- és magántulajdonú vegyes vállalkozással fogják korszerűsíteni a közvilágítást – ezt az elképzelést nemrégiben hagyta jóvá a szerb kormány illetékes bizottsága. Ez azt jelenti: ebben az évben Óbecse és a környező települések jobb és olcsóbb világítást kapnak majd.

Jelenleg annak a közbeszerzési dokumentációnak az összeállításán dolgoznak a szakértők, amellyel ki szeretnék választani azt a partnert, amellyel közös vállalatot alapítana az önkormányzat a közvilágítás korszerűsítésére. Ha minden a terv szerint alakul, a munkálatokat tavasszal kezdheti meg a kivitelező. A beruházás értéke 2,35 millió euró –  Dragan Tošić polgármester szerint ez a költséges projektum semmivel sem fog többe kerülni, mint amennyit eddig fizetett az önkormányzat a közvilágításra. A korszerűsítéssel a 2,83 millió kW-os áramfogyasztást a becslések szerint 679 ezer kW-ra lehet letornázni, így az évi 22,3 millió dinár helyett csak nagyjából 5,3 millió dinárt kell majd fizetni a villanyáramért a községben. Évente hatmillió dinárt költ az önkormányzat a közvilágítás karbantartására, ez a feladat viszont az elkövetkező 13 évben a partnervállalat terhe lenne.

Ha minden olajozottan működik, a kiválasztott cég már májusban hozzáláthatna a munkához, amit 150 nap alatt kell majd befejeznie. A leendő partnerre igen nagy feladat vár: 4584 hagyományos izzót kell majd lecserélni energiatakarékos LED-ekre, valamint 114 régi villanyoszlop helyére is új kerül. A közbeszerzési pályázat nyertese a közvilágítás korszerűsítése és karbantartása mellett 48 órán belül fogja lecserélni a kiégett izzókat. Az energiatakarékos izzókkal úgy is takarékoskodnak majd, hogy azok este 22 óra és reggel 6 óra között csupán fél teljesítménnyel fognak működni.