2024. március 28., csütörtök
AUSTRALIAN OPEN

Novak 34. nagy elődöntője

Nisikori a második játszmában feladta – Pouille meglepte Raonićot – Karolina Plišková meccslabdáról fordított Serena Williams ellen – Nadal az első döntős

Novak Đoković tegnap csak 49 percet töltött a pályán, és bejutott az Australian Open elődöntőjébe, mert a japán Kej Nisikori a második játszma derekán, sérülés miatt, feladta a küzdelmet. Đoković négyszer nyerte el a japán adogatását, akin erős nyomokat hagytak az előző napok kimerítő, öt szettes meccsei. Novak holnap, pályafutása 34. elődöntőjében a nagy tornákon, váratlan ellenféllel, a francia Lucas Pouille-jal találkozik, aki tegnap a kanadai Miloš Raonićot győzte le. Pouille nagy tornán először jutott elődöntőbe, eddigi legjobbja a negyeddöntő volt Wimbledonban és az US Openen, míg hazai pályának számító a Roland Garroson még nem jutott túl a 3. fordulón.

Fotó: Beta/Xinhua/Bai Xue

Fotó: Beta/Xinhua/Bai Xue

A döntőbe a volt világelső Rafael Nadal jutott be elsőként, aki a görög Sztefanosz Cicipaszt verte 3:0-ra.

A női egyes tegnapi meccsein nem az volt a meglepetés, hogy Karolina Plišková legyőzte Serena Williamset, hisz verte már 2016-ban az US Open elődöntőjében is, hanem, hogy óriási hátrányból fordított, amivel a mérlegüket 2:2-re egyenlítette, és egyike maradt annak a három lánynak, akik hétfőn világelsők lehetnek.

Plišková a harmadik játékban breakelt, ami elegendő volt az első játszma megnyeréséhez, a másodikban viszont leadta az előnyt. A döntő játszmában a cseh rosszul kezdett, Serena 5:1-re vezetett, és saját adogatásán meccslabdája is volt. Az amerikai kihagyta a lehetőséget, és innen zsinórban hat játékot veszített. A nap másik meccsén a japán Naomi Oszaka könnyedén múlta felül az ukrán Elina Szvitolinát, és a naprakész ranglista élére állt. Rajta kívül még a két cseh, Plišková és Petra Kvitová pályázik a női trónra. A női elődöntő meccseit ma Oszaka–Ka. Plišková és Kvitová–Collins párosítással tartják meg.

Babos Tímea és Kristina Mladenović egy lépésre járnak a női páros címének megvédésétől. A magyar és a francia a múlt hajnalban fölényesen győzték le az amerikai Brady, Riske kettőst, és a serlegmeccsen vagy a cseh Strycová, Vondroušová vagy pedig a Stosur, Dzsang ausztrál, kínai páros lesz az ellenfél.

Miomir Kecmanović a Newport Beach-i challengeren könnyen nyert Danilo Petrović ellen, és a nyolcaddöntőben a brazil veterán Thomaz Belluccival játszik, míg Szingapúrban Ivana Jorović a döntő játszmában 3:1-re vezetett, amikor a bit Tara Moore feladta. Következik a ranglistán a 270. belga Greet Minnen.

BELGRÁD – Szerbia válogatottja idegenben is esélyese lesz az Üzbegisztán elleni Davis-kupa mérkőznek, amelyet február 1-jén és 2-án Taskentben tartanak meg a fő torna selejtezője keretében. Nenad Zimonjić kapitány a Dušan Lajović, Filip Krajinović, Györe László, Viktor Troicki és Nikola Milojević ötöst jelölte, a vendéglátók egyetlen ismert játékosa pedig Gyenisz Isztomin. Magyarország ugyanakkor Frankfurtban Fucsovics és Valkusz nélkül áll ki Németország ellen.