2024. április 19., péntek

Virtuózok hangversenye

A szabadkai fesztiválon szerdán a zongora-mesterkurzus hallgatói léptek fel

A szabadkai Városháza dísztermében szerda este a fiatal tehetségeké volt a főszerep. Már korábban beszámoltunk róla, hogy a nemzetközi zongorafesztivállal egy időben mesterkurzus is folyt a Szabadkai Zeneiskola hangversenytermeiben. Ennek előadói, Yuval Admony és Tami Kanazawa a szerdai koncert kezdetén adták át az elismerő okleveleket a mesterkurzus résztvevőinek.

Ezen az estén 11 produkciót hallhatott a szabadkai közönség. A fellépők Szerbiából, Magyarországról, Horvátországból, Izraelből és Oroszországból érkeztek. Tonja Čuić horvátországi zongorista elsők között lépett színpadra. Elmondása szerint azért választotta Clara Schumann művét, mert kedveli a tehetséges zeneszerző szerzeményeit.

– Tavaly volt a százéves évfordulója annak, hogy a német nők szavazati jogot kaptak. Németországban végeztem el a mesterképzést, és akkoriban sokat olvastam ezzel a témával kapcsolatban. A többi között Clara Schumann munkássága is felkeltette az érdeklődésemet, és megtanultam tőle egy zongoraművekből álló ciklust, amelyet különféle fellépéseken, főleg irodalmi esteken adtam elő – mesélte Tonja Čuić.

Az International Piano Fest szerdai fellépői között több fiatal is van, aki Szabadkán folytatja zenei tanulmányait, vagy a zeneiskola egykori diákjaként jelentkezett a mesterkurzusra. A kurzus egyik általános iskolás résztvevője Jelena Popović. A tízéves kislány neve bizonyára ismerősen cseng a város zeneszerető közönségének, hiszen több kulturális rendezvényen is fellépett. A hangversenyen Domenico Cimarosa Esz-dúr szonátáját adta elő.

– Már 5–6 éves korom óta zongorázok. Két éve járok a Szabadkai Zeneiskolába, és a helyi Ivan Goran Kovačić Általános Iskola negyedik osztályos tanulója vagyok. Játék közben nem érzek lámpalázat, csak egy kis izgatottságot. Azért választottam ezt a művet, mert a tanárnőm, Máté Kriszitina ajánlotta – mondta lelkesen Jelena Popović.

A zongora-mesterkurzusnak Magyarországon élő és tanuló résztvevői is voltak, mint például Csukor Bálint. Jelenleg a Szegedi Konzervatórium 11. évfolyamára jár, és nagyon kedveli Chopint. Ezért is választotta a H-moll Scherzót, és e döntésében mentora, Kolbné Dancsik Nóra is támogatta.

– A konzervatórium elvégzése után is folytatni szeretném a zenei tanulmányaimat, mégpedig Budapesten. Ha nem sikerül, más szakirányt választok. Azért szeretek játszani, mert szerintem zongoristaként az a feladatom, hogy érzelmeket közvetítsek a közönségnek – szögezte le Csukor Bálint.

A mesterkurzus hallgatóinak hangversenye óriási sikerrel zárult. A lelkes közönség még ma este is meghallgathatja a fiatal tehetségeket, hiszen 20 órától ismét fellépnek, ám ezúttal a Szabadkai Zeneiskola koncerttermében. A mai program nemcsak az International Piano Fest záróestje, hanem gálahangverseny is.