2024. április 24., szerda

A mindennapjainkat átszövő kultúra

Államtitkári elismerésben részesült Wischer Johann

A magyar kultúra napján a budapesti Hagyományok Házában adták át az elismerő díjakat a magyar kultúra ápolásáért, a közösségépítésért és a nemzeti identitás megőrzéséért. E jeles alkalomból államtitkári elismerő oklevélben részesült Wischer Johann, a Zentai Magyar Kamaraszínház igazgatója is.

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a díjátadón elmondta, a kultúra átszövi mindennapjainkat, környezetünkből, múltunkból merít, a közösség életéből és a gyökereinkből, tradícióinkból táplálkozik, ezért kimeríthetetlen gazdagságot jelent. A kultúra merészség, fantázia, esztétikum és harmónia, hit abban, hogy másokat is boldoggá tehetünk mély tisztelettel és alázattal, egymásra hangoltan, kölcsönös figyelemmel. Bíznunk kell a magyar kultúra felemelő erejében, hiszen értékeink, kulturális javaink így válnak közkinccsé az egész közösség gyarapodására.

Wischer Johann a díjátadóról hazatérve lapunknak nyilatkozva elmondta, nagy öröm számára, hogy az anyaországból odafigyelnek rájuk, a kisebbségben a magyar kultúráért tenni akaró személyekre és intézményekre, hogy követik, egyben elismerik a munkájukat. És noha soha nem a díjak motiválják elsősorban a Zentai Magyar Kamaraszínház munkatársait – ahogyan ő fogalmaz, egyszerűen csak teszik a dolgukat a legjobb tehetségük szerint –, azért természetesen rendkívül nagy öröm számára ez az elismerés, hiszen ez mindig jólesik egy művésznek, egyúttal hatalmas megtiszteltetésnek tartja.