2024. március 29., péntek

Venezuelai válság - Az ENSZ-főtitkár párbeszédre szólít

Független és átlátható vizsgálatot követelt a venezuelai  kormányellenes tüntetéseken életüket vesztett emberek ügyében António Guterres ENSZ-főtitkár csütörtökön, a davosi Világgazdasági Fórum margóján nyilatkozva.

A főtitkár emellett párbeszédre szólította fel a venezuelai belpolitikai válság szemben álló feleit a katasztrófa elkerülése érdekében

"Reméljük, hogy lehetséges a párbeszéd annak érdekében, hogy elkerüljünk egy konfliktust, amely katasztrófa lenne az ország lakosságára és a térségre nézve" - mondta a Facebookon közzétett interjújában Guterres.

Az ellenzéki többségű venezuelai parlamentet vezető Juan Guaidó a szerdai megmozdulások során ideiglenes elnöknek kiáltotta ki magát. Többek között az Egyesült Államok, Kanada, Argentína, Brazília, Guatemala, Honduras, Kolumbia, Costa Rica, Panama, Paraguay, Peru és Chile támogatásáról biztosította az ellenzéki politikust, és elismerte őt államfőnek, míg az Európai Unió választások kiírására szólított fel.

A Venezuelát vezető Nicolás Maduro államcsínynek nevezte a történteket, és kiutasította az amerikai diplomatákat az országból.

A szuverén kormányoknak lehetőségük van dönteni arról, hogy kit fogadnak el legitim elnöknek a hatalomra igényt tartó két politikus közül - hívta fel a figyelmet Guterres.