2024. április 20., szombat

Osztrák nyugdíjasok a szerb gyógyfürdőkben

Egyszerűsítenék a két ország közötti nyugdíjrendszert

A nyugdíjbiztosítás, illetve a rehabilitációs lehetőségek terén Ausztria és Szerbia szorosabb együttműködést szeretne megvalósítani, ugyanis Bécsben él a legnagyobb külföldi szerb közösség Európa területén, ugyanakkor több ezer osztrák nyugdíjban részesülő polgár él Szerbiában – áll a munkaügyi, foglalkoztatási és szociális védelmi minisztérium közleményében.

Zoran Đorđević munkaügyi, foglalkoztatási és szociális védelmi miniszter ma Manfred Anderlével, Ausztria Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóságának elnökével folytatott tárgyalásokat a két ország nyugdíjasai helyzetének javításáról. Đorđević rámutatott arra, hogy Szerbia és Ausztria együttműködése kiváló, így a nyugdíj-biztosítási szervek együttműködése is, de magasabb szintre szeretnék emelni. Várhatóan az év közepén olyan megállapodás jön létre a két ország között, amely lehetővé teszi majd az adatcsere fokozottabb ellenőrzését.

– A Szerbiában élő 27.195 nyugdíjas havi járandóságait Ausztria fizeti, míg megközelítőleg 2150 olyan szerb él Ausztriában, akik szerbiai nyugdíjat kapnak. Amikor az emberek nyugállományba vonulnak, magukkal szeretnének foglalkozni, nem pedig az adminisztrációs ügyekkel. Éppen ezt a kötelezettséget szeretné Ausztria is és Szerbia is leegyszerűsíteni – emelte ki a miniszter.

A tárgyalás során szó esett arról is, hogy az osztrák nyugdíjasok esetleg a szerbiai rehabilitációs központokban, gyógyfürdőkben kezeltetnék magukat, hiszen arra számítanak, hogy az anyaország területén gyorsabb és egyszerűbb lehet a gyógyításuk, miközben ugyanolyan minőségű ellátást kapnak, ha Szerbiában gyógykezeltetik magukat és nem az osztrák rehabilitációs központokban.

Ausztria Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatósága a rehabilitációs együttműködést a szerbiai Egészségbiztosítási Alappal valósítaná meg, partneri együttműködés és támogatás keretében.