2024. március 28., csütörtök

Vince-napi venyigeszentelő

Hófúvás és fagy fogadta a szőlőskertekben ünneplőket Bácskossuthfalván

Kilencedik alkalommal szervezett Vince-napi venyigeszentelő ünnepséget a bácskossuthfalvi Rizling Szőlészek és Gyümölcsészek Egyesülete, a falu nyugati határában, összesen 15 hektáron elterülő szőlőskertekben.

Venyigeszentelő Horák János szőlőjében (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Venyigeszentelő Horák János szőlőjében (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A zimankósra-havasra sikerült ünnepségnek ezúttal Horák János szőlőse adott otthont, amin a falubeli szőlészek-borászok mellett tiszteletüket tették a környékbeli települések gyümölcsészei is. A helyi Id. Kovács Gyula Általános Iskola tanulóinak szöveges-énekes bemutatkozását Mészáros Boglárka tanárnő állította össze. A megjelenteket Fábrik Attila, a Rizling elnöke köszöntötte.

– A múlt emberének fontos volt követni a naptárban is jegyzett jeles napokat, és az ahhoz köthető természeti jelenségeket. Ilyen hagyomány kötődik a Vince-naphoz is, amely manapság újra fontos helyet foglal el a szőlészek–gyümölcsészek kalendáriumában. A hajdan volt szőlőgazdák a Vince-napi időjárásból, és az ezen a napon megmetszett szőlővesszők rügyeiből jósolták meg a termés gazdagságát. A vesszőket üvegbe, vagy meleg helyre tették, és várták, hogy kihajtsanak. Úgy tartották, ha sok rügy jelent meg a vesszőkön, akkor bőséges borral jár majd az év, ha a rügyek gyengén hajtottak ki, szomjúság várható. Valamikor élő volt a pincejárás hagyománya is, ami azt jelentette, hogy a borászok sorba kóstolták egymás borait, nótaszó kíséretében, és áldomást mondtak. A nap időjárásához számos rigmus kötődik, például szép napsütés esetén bő termésben reménykedtek, és azt mondták: „Hogyha szépen fénylik Vince, teli borral a pince” – mondta Fábrik.

Az idei szőlőtermésre Tóth József plébános és Móricz Árpád református lelkipásztor kérte Isten áldását, majd a hagyománynak megfelelően kevés borral hintette meg néhány szőlőtőke tövét. A rendezvény résztvevői az új borral történő koccintást megelőzően lemetszettek néhány gallyat a tőkékről, amik vázába kerültek. A rendezvény résztvevői az idén szerencsés esztendőben reménykednek, hiszen múlt évben az ideitől jelentősen kellemesebb időjárásban, napsütésben ünnepelték Vince napját, és gyenge szőlőt és bort hozott a 2018-as év.