2024. április 20., szombat

Járványveszély nincs, de nem árt az óvatosság!

Magyarkanizsán is felvehető a védőoltás

A téli időszakban a leggyakoribb megbetegedés a nátha és az influenza, ami nem kímél sem időst, sem fiatalt.

Létezik influenza elleni védőoltás is, amit az egészségügyi dolgozók kapnak meg először, majd a 65 évnél idősebb, valamilyen krónikus betegségben szenvedők, és az ötszáz oltóanyagból, amennyit Magyarkanizsa ingyen kap, részesülhetnek azok is, akik igénylik. A vélemények megoszlanak, talán az interneten terjedő információk miatt is, hiszen több fórumon is azt szajkózzák, hogy a védőoltás nincs hasznunkra. Mégis vannak olyanok, akik minden évben beoltatják magukat, azt remélve, hogy így elkerüli őket a kellemetlen nyavalya. Arról, hogy a magyarkanizsaiak körében mi a helyzet, dr. Győri Ilona gyermekszakorvos számolt be.

– Egyelőre nem tapasztaltuk itt, a Magyarkanizsai Egészségházban, hogy növekedett volna az influenzás betegek száma, de a téli, felső légúti betegségekre jellemző tünetekkel jelentkeznek a páciensek, nagyjából annyian, mint a korábbi években is. Még nem kezdődött el az igazi influenzaszezon, de már jelentkeztek az influenzára utaló megbetegedések. Az, hogy még nem tombol a járvány, annak is köszönhető, hogy szünidő volt, a gyerekek nem adták át könnyen egymásnak a betegséget, de az időjárás is a kezünkre játszik – mondta a doktornő, és azt is hangsúlyozta, hogy a cseppfertőzéssel terjedő betegség ellen már azáltal is sokat tehetünk, ha kétóránként tízperces, kereszthuzatos szellőztetést végzünk. A doktornő szerint az influenzát tüneti kezeléssel lehet orvosolni, ez azt jelenti, hogy láz- és köhögéscsillapítóval, orrcseppel, teával, mézzel, citrommal, C-vitaminnal, és sok pihenéssel vészelhetjük át.

A védőoltást nem is ajánlják mindenkinek minden évben, ám jó tudni, hat hónapos kortól lehet a gyerekeket beoltatni. Az oltást azoknak szokták ajánlani, akik valamilyen krónikus megbetegedésben szenvednek, vonatkozik ez a felnőttekre is, akik felvehetik a védőoltást a Magyarkanizsai Egészségházban.