2024. április 23., kedd

Cigánybál Bácsfeketehegyen

Hagyományos cigányzene és -ételek várják az érdeklődőket

Egykoron a cigányzene és a cigánybálok igen jellemzőek voltak vidékünkre, ám mint oly sok minden más, ez is kihalófélben van napjainkban.

A Szóljon hát a nóta zenekar fellépése a topolyai szármafesztiválon (Lakatos János felvétele)

A Szóljon hát a nóta zenekar fellépése a topolyai szármafesztiválon (Lakatos János felvétele)

Bácsfeketehegyen most magánkezdeményezésben cigánybált szerveznek a Szóljon hát a nóta zenekar közreműködésével. Id. Kurina Verebes Gusztáv mesterprímás, a zenekar művészeti vezetője arról számolt be lapunknak, hogy 40–50 éve nem volt igazi cigánybál Bácsfeketehegyen. Azt is megtudtuk tőle, hogy a mai cigányzene gyökerei egészen az 1600-as évekig nyúlnak vissza, és az 1900-as években élte fénykorát. Sajnos, ma már kihalófélben van, fogalmazott, épp ezért a jelenkor meghatározó személyeinek lépniük kell, hogy a magyar kultúra egy fontos része, a cigányzene ne tűnjön el.

A bácsfeketehegyi cigánybálra február 9-én fog sor kerülni, a Kultúrotthonban. Az est során felcsendülnek magyar nóták, operettészletek, nyitányok, klasszikus szerzemények, de lesz dzsessz, laza tánczene és még sok minden más is. A Szóljon hát a nóta zenekarból Bácsfeketehegyen fel fog lépni két prímás, id. Lakatos Miklós és ifj. Kurina Verebes Gusztáv, nagybőgőzik Kurina Ferenc és Jónás Rudolf, énekel Szabó Dékány Zsófia és Csiszár István, zongorán kísér id. Kurina Verebes Gusztáv.

A bácsfeketehegyi cigánybál magánkezdeményezésben valósul meg, az ötletgazda Dudás Lajos, a szervezők között pedig ott van Hajvert Ákos és Szukola Béla. A rendezvénynek a Feketics Művelődési Egyesület biztosítja a helyszínt. A jegyeket elővételben 1500 dináros áron lehet megvásárolni, február 4-éig. A jegyár magában foglalja egy hagyományos „cigánymenü” és egy ital árát. A menüben többek között lesz cigánykáposzta és mámorleves is. Érdeklődni Hajvert Ákosnál lehet a 069/305-09-66-os telefonszámon.