2024. április 16., kedd

Mári-napi szaladás

Háromnapos megemlékezést tartanak Bácsfeketehegyen

Ma este a 18 órakor a bácsfeketehegyi Kultúrotthonban egy történelmi előadással kezdetét veszi a Mári-napi szaladás 170. évfordulójára szervezett megemlékezés. Sárközi István, a Feketics Művelődési Egyesület elnöke arról számolt be lapunknak, hogy a magyar szabadságharc egy szomorú eseményére emlékeznek. A történelmi előadáson ezt, és számos ehhez köthető témát körbe fognak járni.

– 1849. január 23-án a szabadságharc viharában a teljes református gyülekezet Kiskunhalasra és más településekre menekült. Épp ezért a meghívott vendégeink között lesznek Kunhegyes és Kiskunhalas világi és egyházi képviselői. A történelmi előadás során elemezni fogjuk a Kunhegyesről történt kitelepülést ide Bácskába. Az őseink szerettek volna egyedül élni ezen a tájon, viszont az első pillanattól más nemzetiségekkel kellett együtt élniük. Szó lesz ezekről a kapcsolatokról, a szabadságharc előzményeiről, a szerb–magyar, osztrák–magyar és osztrák–szerb kapcsolatokról, valamint a falu sorsáról, hogy mi történt itt a magyarság távolléte alatt, és milyenek voltak a visszatérők életkörülményei. Kitérünk a kishegyesi csatára is, ami a község három településének a határában játszódott, valamint a kishegyesi csata emlékét őrző szobor sorsára is – mondta el Sárközi, majd arról is szólt, hogy az előadás részben történelmi forrásokra hagyatkozik, részben pedig nagyapja, Sárközi Ferenc helytörténeti kutatásaira. Az előadás érdekessége lesz, hogy egyéni emberi sorsokat fognak feleleveníteni.

A megemlékezés a történelmi előadást követően január 26-án, szombaton 17 órakor folytatódik, amikor egy kunokról szóló ismeretterjesztő filmet mutatnak be a Kultúrotthonban. Február 3-án, vasárnap 9 óra 30 perctől pedig egy megemlékező istentiszteletre kerül sor a református egyházközösség imatermében, majd megkoszorúzzák Berhidai Keresztes József lelkész sírját.