2024. március 28., csütörtök
AUSTRALIAN OPEN

Nadal sorba veszi a fiatalokat?

A spanyol és a görög Cicipasz az elődöntőben – Halep átadta Kvitovának a ranglista első helyét – Ma: Đoković–Nisikori

Zárószakaszába érkezett az idény első nagy tenisztornája, a melbourne-i Australian Open, amelyen Novak Đoković férfiegyesben, Babos Tímea pedig női párosban érdekelt. Hajnalban játszott, és veszített a Babos, Fucsovics vegyes páros, melyet a második kiemelt Melichar, Soares amerikai, brazil kettős búcsúztatott a nyolcaddöntőben.

Rafael Nadal (Fotó: Beta/AP)

Rafael Nadal egyelőre könnyen veszi az akadályokat (Fotó: Beta/AP)

Đoković ma délelőtt 9.30-kor kezdi a negyeddöntő meccsét a japán Kej Nisikorival, aki ellen 15:2-re vezet. A japán csak 2013-ban Bázelban, és a következő esztendőben az US Open elődöntőjében győzött, s mindkét sikere vaskos meglepetésnek számított. A fürge és rendkívül harcias Nisikori egyszer sem számított naiv ellenfélnek, a sokoldalúbb világelső azonban leggyakrabban könnyen elhárította a japán okozta gondokat. Novak ma is esélyesnek számít, és nem vitás, hogy mindent megtesz a továbbjutás érdekében, amivel egy lépéssel közelebb kerülne a hetedik melbourne-i serleghez, a szurkolók óhaját valóra váltva pedig a Nadal elleni álomdöntőhöz. A nap másik férfimeccsén a kanadai Miloš Raonić kimondottan esélyes lesz a francia Lucas Pouille-jal szemben.

Az alsó ágon a görög Sztefanosz Cicipasz lett az első elődöntős, hisz szoros csatában le tudta győzni a torna egyik meglepetését, a spanyol veterán Robert Bautistát. Az új pontokkal Cicipasz már 12. a ranglistán, holnap pedig a Rafael Nadal elleni meccsen próbál meg történelmet írni, hisz a három leghíresebb közül még csak a spanyolt nem győzte le. Nadal tegnap kiütötte a fiatal amerikai Frances Tiafoe-t, holnap pedig újra ígéretes tehetséggel találja magát szemben.

A nőknél az amerikai Danielle Collins újabb bravúrral rukkolt ki. A 26 éves St. Petersburg-i (Florida) az orosz Anasztaszia Pavlyucsenkovát is legyőzte, és holnap a cseh Petra Kvitovával játszik a döntőért. Kvitová könnyen nyert az ausztrál Ashleigh Barty ellen, és a naprakész ranglistán átvette a román Simona Haleptől az első helyet. A cseh helyére ma Naomi Oszaka állhat, ha legyőzi Elina Szvitolinát, a rangadót pedig a két volt világelső Serena Williams és Karolina Plišková vívják.

Női párosban a címvédő Babos és Mladenović az elődöntőben az amerikai Brady, Riske kettőssel játszanak, tegnap pedig kiesett a világelső Krejčiková, Siniaková cseh duett.

A kis tornák új meccsein a szerbiai teniszezők két győzelmet jegyeztek, két magyar lány pedig veszített. Newport Beachben Danilo Petrović bejutott a challenger 2. fordulójába, amelyben honfitársa, a 7. kiemelt Miomir Kecmanović lesz a következő ellenfele. Ugyanott a női ITF-tornán Jovana Jakšić vette sikerrel az első akadályt. Az ausztráliai Burnie női ITF-tornáján Stollár Fanny a harmadik brék után feladta a küzdelmet a helybeli Destanee Aiavának, míg a veterán Arn Gréta a Andrezieux-ban bukta el a selejtező kezdőkörét. Ellenfelet kapott Ivana Jorović, a szingapúri női ITF-torna első kiemeltje. A ranglista 100. helye felé közeledő čačaki a brit Tara Moore-ral kezd.