2024. április 24., szerda
SPORTHÍREK

Feljutás veretlenül

JÉGKORONG

Szerbia válogatottja öt győzelemmel zárta az U20-as jégkorong vb II. B zágrábi csoportját, és feljutott a vb II. A-ba. Az utolsó fordulóban a szerb csapat magabiztosan nyert Hollandia ellen, és a magasabb versenyosztályban Dél-Koreát váltja, amely a II. A észtországi tornáján lett utolsó. Szerbia jövőre Litvánia, Nagy-Britannia, Románia, Spanyolország és az I. B-ből kiesett Japán társaságában indul a vb-n.

VÍZILABDA

Split helyett Zágráb

Nem Splitben, hanem Zágrábban rendezik a férfi vízilabda Európa Kupa nyolcas döntőjét. A zágrábi tornát a FINA által decemberben elfogadott új szabályokkal játsszák, ugyanakkor szintén változás a korábbi tervekkel ellentétben, hogy a nyolcas döntőben válogatottanként 15 játékos vehet részt, és közülük 13-an játszhatnak a meccseken. Ezzel szemben a FINA az olimpián csak 11 játékost engedélyezett.

ATLÉTIKA

„Szabadkártya” 42 orosznak

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) 42 orosz atlétának adott engedélyt, hogy semlegesként versenyezzen ebben az évben. A hozzájárulást az kaphatta meg, akinek az esetében az IAAF bizonyítottnak látja, hogy nincs köze az oroszországi doppingbotrányhoz, és aki megfelel az előírt követelményeknek. A listán található többek között a 110 m gát 2015-ös világbajnoka, Szergej Subenkov és Maria Laszickene, a magasugrás kétszeres vb-aranyérmese. Az IAAF jelzi, elsősorban olyan atléták kaptak most engedélyt, akik a fedett pályás szezonban rajthoz akarnak állni, így nem zárható ki, hogy a névsor később bővül.

Az orosz atlétikai szövetséget az IAAF 2015 novemberében függesztette fel a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) tényfeltárása nyomán, amely szerint Oroszországban állami támogatás mellett szisztematikus doppingolás zajlott.