2024. március 28., csütörtök

Orosz romantika Szabadkán

A nemzetközi zongorafesztivál kedd esti fellépői mesés játéka elvarázsolta a zeneszerető publikumot

Az International Piano Fest második estéjén az oroszországi Alina Shernyakova és Ekaterina Berezan léptek fel a szabadkai közönség előtt, a Városháza dísztermében. A hangverseny repertoárját egy Rahmanyinov-összállítással indították. Ezután ritkábban játszott zeneművek következtek: válogatás hangzott el Ignacy Jan Paderewski lengyel zeneszerző Tatra című, négykezes zongoraműveket tartalmazó albumából. A szabadkai közönség vastapssal jutalmazta az orosz kettős produkcióját. A fellépők Felix Mendelsshon Allgero brilliante című szerzeményével zárták a programot. A közönség elismerő tapsa után, ráadásként eljátszották Johannes Brahms V. Magyar táncát, amelyet a publikum nagy örömmel fogadott.

Alina Shernyakova és Ekaterina Berezan a kedd esti koncert után azt nyilatkozták, hogy azért esett a választásuk Brahms művére, mert ezzel akartak kedveskedni a szabadkai közönségnek, mivel tudták, hogy a városban jelentős számban élnek magyarok is. Elmondták, hogy az V. Magyar tánc Oroszországban is igen nagy népszerűségnek örvend, és már többször volt alkalmuk eljátszani különféle hangversenyeken.

Az orosz duó tagjai szívesen tettek eleget a zongorafesztivál szervezőinek, a szabadkai Electe Művészeti Egyesület meghívásának. Nagyon örültek neki, hogy ilyen sok szeretetet, elismerést és gratulációt kaptak a közönségtől a fellépés után. Szerintük jó hangulatban telt a koncert. Kiemelték azt is, hogy felemelő érzés volt egy ilyen gyönyörű teremben játszani, mint amilyen a szabadkai Városháza díszterme. A fiatal zongoristák először járnak a városban, és – elmondásuk szerint – még soha életükben nem láttak ilyen szép, díszes épületeket, mint Szabadkán.

Az International Piano Fest péntek este zárul. Csütörtökön, 20 órai kezdettel egy német–japán kettős, Eva-Maria Weinreich és Tomohito Nakaishi lép színpadra Szabadkai Zeneiskolában.