2024. április 24., szerda

Hangosan szólt a Himnusz

Fotókiállítással és tömeges szavalással ünnepelte meg a szabadkai Népkör MMK a magyar kultúra napját

Műsor-összeállítással emlékezett meg kedden este a magyar kultúra napjáról a szabadkai Népkör MMK, ahol ez alkalomból mintegy 250-en szavalták el a Himnuszt. Ahogyan azt megtudhattuk, ennek ötlete Szigetvári Józseftől, a százhalombattai Barátság Kulturális Központ igazgatójától ered. Ő azzal a felkéréssel fordult a Népkör MMK-hoz, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez, mely szerint a Kárpát-medence területén élő fiatalok, a magyar kultúra napján, 13 órakor együtt elszavalják a Himnuszt. A Népkörben ezt estére lehetett kivitelezni. A csoportos szavaláson elsősorban középiskolások és a Népkör tagjai vettek részt, őket Basity Gréta irányította. Minderről felvétel is készült, amit majd elküldenek a kezdeményezőnek, akárcsak más települések résztvevői is. Ezután a felvételeket összevágják és egy külön kisfilm készül. A Népkör MMK vezetőségének elmondása szerint jövőre szeretnék még tömegesebbé tenni a Himnusz szavalását.

Ezt megelőzően, a Népkör galériájában Csákány Lóránt Képkör című kiállítását tekinthették meg az érdeklődők. A kiállítást Blaskó Árpád grafikusművész, a szabadkai Kortárs Galéria igazgatója nyitotta meg:

– Azzal a kéréssel fordultam Csákány Lóránthoz, hogy küldjön három tetszés szerinti fotót. Egymástól eltérőeket kaptam. Ez a fajta hozzáállás, a szó legpozitívabb értelmében, jellemzi a kiállítást is. Mindegyik alkotás egy sajátos történetet képvisel. Mégis, ha jobban megvizsgáljuk őket, fellelhető az összekötő kapocs: maga a művész, a stílus. Lóránt észreveszi a körülötte levő világot. Öröm egy ilyen kiállítást megnyitni – hallottuk egyebek közt Blaskó Árpádtól.

Csákány Lóránt arról szólt, hogy a kiállításra a kedvenceit válogatta ki:

– A hozzám közel álló képeket igyekeztem kiválasztani, és azokat, amelyek díjakat kaptak különböző fotópályázatokon. A kiállítás címe kezdetben fejtörést okozott, mivel a fotók igencsak vegyes témájúak. Végül a Képkör mellett döntöttünk, amit elsősorban a helyszín ihletett meg, pontosabban a Népkör és a körgalériája – tudtuk meg Csákány Lóránttól.

A Népkör MMK az Interetno fesztivál keretében idén is fotópályázatot hirdetett. A korábbi években ezen Csákány Lóránt pályázóként vett részt és többször is nyert, ezúttal viszont zsűritagként volt jelen:

– Az Interetnót nehéz fotózni, mert a színpadon változóak a fények és folyamatos a mozgás. Zsűrizőként azokat a képeket igyekeztem kiemelni, amelyek a különleges, úgymond tökéletes pillanatot örökítik meg – mondta Csákány Lóránt.

Ezúttal is két kategóriában lehetett pályázni, egyik témája az Interetno fesztivál hangulatára vonatkozott, a másik pedig szabadon választott volt. Meghatározott témában első helyezést Varga Zsuzsanna ért el, a második Varga Mónika lett, a harmadik pedig Kujundžić József. Kötetlen tematikában első lett Ana Batrićević, a második Szőnyi István, a harmadik Nikola Veličković, különdíjat pedig Budimility Ármin kapott.