2024. április 19., péntek

Egy kalapban a partizánok és a csetnikek

A harcosok jogaival foglalkozó új törvény a Balkáni-háborúk minden részvevőjére vonatkozik

A harcosok jogaival foglalkozó új törvény újabb előnyökhöz juttathatja a katonai rokkantakat, a háborúk civil rokkantjait és családjukat, illetve felkarol minden háborús résztvevőt az 1999-es NATO-bombázásokkal bezárólag. Ezt azt jelenti, hogy a második világháborúban tevékenykedő Draža Mihajlović Ravna gora-i mozgalma, azaz csetnikjei is kaphatnak harcos nyugdíjat, és részesülhetnek különböző előnyökben, a többi harcossal együtt.

A szerb média adatai szerint ez az új törvényrendelkezés mintegy 36.000 harcos nyugdíjast érint, és a harcosokat, valamint családtagjaikat havi juttatásban, nyugdíjban, rokkantsági nyugdíjban, ápolási pótlékban, egyszeri pénztámogatásban, ingyenes rehabilitációban és gyógykezelésben részesíti, ezenkívül  kiváltságos szállítást és kísérőt kapnak, járműtámogatást, valamint ingyenes temetésre jogosulnak.

Az új törvényjavaslat hamarosan parlamenti eljárásba kerülhet, így várhatóan 2020 januárjában már életbe is léphet a törvény.

A munkaügyi, foglalkoztatási és szociális védelmi minisztérium megerősítette, hogy készül az új törvény, de még csak a munkaváltozatáig jutottak el, amit az illetékes szervek még véleményeznek. Amint parlamenti eljárásba kerül, és a törvényt a képviselőház megszavazza, a balkáni háborúk minden harcosa (egyes esetekben a családtagjaik) számára, azokkal együtt, akik az ENSZ zászlaja alatt vettek részt a békeakciókban. Egy olyan alapdokumentumot kapnak, ami számos előnyhöz juttatja majd őket.

– Több évtized után végre megszületett a konszenzus, amely alapján a törvény a háborúk minden résztvevőjével foglalkozik, így a partizánokkal és a csetnikekkel is, de a Jugoszláv Királyság katonáival is – hozza hírül a szerb sajtó. Kiemelik, így a törvény vonatkozik majd a Jugoszláv Királyság katonáira 1941. április 6-a és 17-e között, az 1941. április 17-e és 1945. május 15-e között tevékenykedő Ravna gora-i mozgalommal, de az 1990. augusztus 17-e és 1992. április 27-e közötti fegyveres leszámolások résztvevőivel is, illetve azokkal is, akik 1999. március 24-e és június 26-a között védték a Jugoszláv Szocialista Köztársaságot a NATO-bombázásoktól.