2024. április 20., szombat

Energiatudatosság, ami körülövez

Általános és középiskolások munkáit díjazták

Energia, amely körülvesz címmel tartottak díjátadó ünnepséget tegnap a tartományi kormány épületében. Az általános és középiskolások modellekkel és makettekkel, képzőművészeti és irodalmi alkotásokkal és multimediális prezentációkkal pályáztak a megújuló energiaforrások, észszerű energiafelhasználás, valamint az ökológia, a hulladékkezelés és energia témájában.

Sarnyai Valentin harmadik helyezést ért el a munkájával (Fotó: Dávid Csilla)

Sarnyai Valentin harmadik helyezést ért el a munkájával (Fotó: Dávid Csilla)

Az akció, amelyet dr. Slobodan Popov egyetemi tanár 2010-ben kezdeményezett, egyre több tanulót motivált arra, hogy átgondolja, hogyan járulhat hozzá az energia hatékonyabb kihasználásához, a szennyezés csökkentéséhez és a természet megóvásához. A vajdasági általános és középiskolás diákoknak a projekt révén lehetőségük nyílt arra, hogy belekóstoljanak a tudomány világába, s kifejezzék gondolataikat a témakörben.

– Manapság nagyon aktuális téma az energiamegtakarítás és az energiahatékonyság. Fontos, hogy minél fiatalabb korban, már az általános iskola alsó osztályaiban kialakítsuk e szemléletet, hiszen az energia egyre drágább. Vajdaságban a fejlett mezőgazdasági technológia folytán egyre jobban gyarapodik a földterületeken lévő hulladék, s ez egyrészt problémaként merül fel, másrészt pedig újrahasznosításra vár. A felhasználói kosár témakörében szintén elindult egy akció a tanulók irányába, amely az energia és a pénz észszerűbb felhasználását népszerűsíti – mondta Milan Kovačević tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkárhelyettes.

A díjazott diákok egy része (Fotó: Dávid Csilla)

A díjazott diákok egy része (Fotó: Dávid Csilla)

Az iskolák közül a nagybecskereki Dr. Jovan Cvijić Általános Iskola és a kúlai Mihajlo Pupin Műszaki Középiskola bizonyult a legjobbnak, ennek köszönhetően számítógéppel térhettek haza. Hatvan tanuló részesült elismerésben munkájáért, és 45 tanár is díjat vehetett át a tevékenységéért.

Sarnyai Valentin, a muzslyai Szervó Mihály Általános Iskola nyolcadik osztályos tanulója projektumával harmadik helyezést ért el.

– Én a gyümölcsszárítóval pályáztam a versenyre. A napelemeket sörösdobozokból készítettem, és egy doboz is készült, ahol a gyümölcsöket tároljuk. A gyümölcsszárító révén energiát tudunk megspórolni, és újrahasznosítjuk a napenergiát, ami szerintem nagyon fontos manapság. A szerkezet régi bútorokból készült, így az újrahasznosítás is fontos eleme a projektumnak – mondta.

A Tartományi Oktatási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárság, az Alkalmazott Tudomány, Technológia és Informatikafejlesztési Központ (CNTI), a FIMEK magánegyetem, a Simprolit építészeti cég védnöksége alatt valósult meg a rendezvény. Az idén először az Újvidéki Egyetem Technológiai Kara is bekapcsolódott a kezdeményezésbe.