2024. április 19., péntek

Bezárt, de holnaptól ismét működik

A zord időjárás miatt újból igény teremtődött a melegedő megnyitására

A szabadkai önkormányzat döntése alapján január 15-én bezárták a Gaj utca 50. házszám alatt található melegedőt, ami az olyan nehéz szociális helyzetben élőknek ad menedéket, akiknek nincs hova menniük a hideg elől. Az időjárás közbeszólt, ugyanis tegnap éjszaka ismét havazni kezdett, így újból igény teremtődött a melegedő megnyitására, amire szerdán 10 órától kerül sor.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– Szervezetünk olyan adatbázissal rendelkezik, ami a korábbi felhasználók telefonszámait tartalmazza, ezért amikor megnyílik a melegedő, azonnal értesítjük őket erről. Összesen 25 fekhely van, már felkerestük a rászorulókat, és közülük 5-6-ra számítunk az első napon – nyilatkozta lapunknak Miodrag Varo, a Vöröskereszt szabadkai szervezetének szakmunkatársa.

A bentlakóknak biztosított a népkonyháról érkező napi három étkezés, meleg italt fogyaszthatnak, tiszta ruhát, cipőt kapnak, tisztálkodási szereket használhatnak, illetve matraccal és ágyneművel ellátott fekhelyen térhetnek nyugovóra az ottlétük alatt. A melegedőben folyamatos felügyelet alatt állnak a felhasználók. Az első váltásban reggel 8-tól 15 óráig a Vöröskereszt, a délutániban a Caritas önkéntesei dolgoznak este 10 óráig, azután ügyeletet tartanak. A rászorulók akkor jelentkezhetnek be, ha beutalót kérnek a Szociális Központtól. Mivel 22 órakor bezárnak, ezért arra kérnek minden potenciális segítségkérőt, hogy a nap folyamán jöjjenek el, hogy a beutalót és a vele járó adminisztratív formaságokat el tudják intézni.

A melegedő-programot közösen szervezi Szabadka Város, a Szociális Központ, a Vöröskereszt és a Caritas.