2024. április 19., péntek

Visszatért a hó

Az elmúlt héten tapasztalható, már-már kora tavaszinak is tekinthető időjárás gyorsan véget ért, hisz kedd reggelre újra igazi télre ébredtünk. A havazás senkit sem ért váratlanul, hisz a meteorológusok előrejelzései alapján számítani lehetett rá, és annak ellenére, hogy hétfő este még semmi jele nem volt a hónak, reggelre több centiméteres hóréteg várta a munkába indulókat. A nap folyamán a hó vastagsága tovább növekedett, annak ellenére, hogy némi olvadást is tapasztalhattunk. A közlekedésben résztvevők részére javasolt a fokozott figyelem, és ez az autósok mellett a gyalogosokra is érvényes, főleg, ha tudjuk, hogy az útburkolati jelek rendkívül csúszósak, és ugyanez mondható el a Szabadka központjában lévő sétálóutcák sárga tégláiról is.

A palicsi Meteorológiai Állomás adatai szerint a havazás kicsivel éjfél után vette kezdetét, és a reggeli órákban végzett mérések alapján négyzetméterenként három liter csapadék hullott, a hótakaró vastagsága pedig három centiméter volt. A legalacsonyabb hőmérsékletet a kora reggeli órákban mérték, –3ºC-ot.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

Mint ismeretes, az utak és járdák tisztítását Szabadkán az idei télen a verbászi székhelyű Extra Auto Transport Kft. végzi. Az Útgazdálkodási, Várostervezési és Útügyi Közvállalat által kidolgozott tervvel összhangban, a peremvárosi kerületekben százhuszonhét utcát tisztítanak, míg a városban száztíz utcát. Emellett körülbelül százharmincnégyezer négyzetméter gyalogjárda és kerékpárút tisztítását végzik. Miloš Ljubisaljević, az Extra Auto Transport képviselője lapunk kérdésére elmondta, hogy a vállalat keddre virradóra 1 és 7 óra között elvégezte a programban előirányzott utak tisztítását. A munkát az utak sózásával kezdték, de a szüntelen havazás miatt csakhamar a gépek hótolóit is kénytelenek voltak leereszteni, és az így megtisztított utakra szórták a sót. A cég képviselőjének elmondása szerint a munkában a programban előirányzott számú munkás, és az abban meghatározott számú gépek vettek részt. Az utak tisztításának második fázisa kedden délben vette kezdetét.

A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzései szerint a csapadékos időjárás az elkövetkező napokban is folytatódik, éjszakánként enyhe fagyokkal, napközben pedig fagypont feletti hőmérséklettel.