2024. április 25., csütörtök

A gyermekek biztonságáért

Folytatódott a kishegyesi önkormányzat tavaly megkezdett közlekedésbiztonsági akciója – Újabb húsz gyermekülés talált gazdára

Fontos ügyelni a gyermekek biztonságára a közlekedésben, ám egy jó minőségű gyermekülés nem kis terhelést jelent a családi kassza számára.

Ennek tükrében Kishegyes község önkormányzata a múlt évben egy akciót indított útjára, amelynek keretében a Közlekedésbiztonsági Ügynökséggel közreműködve gyermeküléseket osztottak ki kisgyermekes szülők számára. A kezdeményezés igen sikeresnek bizonyult, ezért az elmúlt hétvégén ismét gyermekülésekkel lepték meg a községbeli szülőket. Lukács Klára, a községi tanács szociális ügyekkel megbízott tanácstagja arról számolt be lapunknak, hogy az első akció sikere alapozta meg a gyermekülések kiosztásának folytatását.

– Első alkalommal 40 gyermekülést osztottunk ki a fiatal, gyermekes családoknak. Ezt az önkormányzat finanszírozta önerőből, mivel korábban pályázott erre a célra, de nem nyert. Az elképzelés viszont fontos, ezért született meg az a döntés, hogy saját forrásból biztosítjuk a gyermeküléseket. Kiosztásuknál jelen voltak a Közlekedésbiztonsági Ügynökség szakemberei is, és előadást tartottak az ülés biztonságos használatáról. Az akció sikerén felbuzdulva az ügynökség úgy döntött, hogy további 20 gyermekülést adományoz az önkormányzatnak. Így kerülhetett sor a második akcióra is – számolt be Lukács, majd hozzáfűzte, hogy eddig összesen 60 gyermekülést osztottak ki a községben, de az akció még nem ért véget.

– Fontos tudni, hogy az akciónak lesz folytatása a következő években is. Aki családot tervez, az a jövőben is pályázhat. A kiosztott ülések 9-től 30 kilós gyermekeknek felelnek meg, de könnyen átalakíthatók idősebb gyerekek számára is. A kisebb, 9 kiló alatti gyerekek még nem használhatják, viszont így is egy elég széles gyerekréteget sikerül lefedni – mondta el a szociális ügyekkel megbízott tanácstag.

A Közlekedésbiztonsági Ügynökség szakemberei ez alkalommal is előadást tartottak a gyermekülések szabályos használatáról. Többek között felhívták a szülők figyelmét arra, hogy milyen komoly következményei lehetnek annak, ha nem használják az ülést, és hogy baleset esetén sokkal nagyobb a gyermek túlélési esélye, ha gyermekülésben utazik.