2024. április 23., kedd

Fókuszban a Sóskopó

Az IPA-projekt célja a természeti és kulturális értékek rehabilitációja Sándorfalván és Törökbecsén

Ma este hat órakor a szuvenírek népszerűsítésével és piaci megjelenésének a stratégiai tervezésével foglalkozó műhelymunka-sorozat veszi kezdetét Törökbecsén, a kultúrotthonban. A programra, amelyre minden érdeklődőt szeretettel várnak, „A közös természeti és kulturális örökség rehabilitációja a régió jövőbeli fejlődése érdekében” elnevezésű Magyarország–Szerbia határon átnyúló IPA-projekt keretében kerül sor. Novica Blažin, a projektcsapat egyik törökbecsei tagja szerint a műhelymunkák célja a helyi emléktárgyak piacának a fejlesztése.

Elsősorban a Sóskopó idegenforgalmi lehetőségeit szeretnék bővíteni (Gergely József felvétele)

Elsősorban a Sóskopó idegenforgalmi lehetőségeit szeretnék bővíteni (Gergely József felvétele)

Törökbecse a magyarországi Sándorfalvával közösen 2020 márciusáig valósítja meg azt az IPA- programot, amely két védelem alatt álló természeti kincset érint: a Sóskopó különleges természeti rezervátumot Törökbecsénél, illetve a Nádas-tavat a projektfelelős Sándorfalva területén.

Törökbecsén a projekt első szegmense az infrastrukturális munkálatokra vonatkozik. Két utat építenek ki, amelyeken megközelíthető lesz maga a rezervátum: a beodrai útig tartó bekötőutat, amely körülbelül 400 méter hosszúságú, és amelyet kiszélesítenek majd, hogy jusson hely a parkolónak, és az autóbuszok is megfordulhassanak itt, valamint a kerülőutat, amely körülbelül 1000 méteres hosszúságon húzódik a beodrai oldalon, sőt egy emléktárgybolt felépítését is tervbe vették.

Tekintettel arra, hogy a gyermekek oktatása is nagyon fontos ebben a témában, négy informatív-edukációs interaktív pontot is felállítanak, továbbá az idén műhelymunkákat, fotószafarit és darufesztivált is szerveznek a számukra. A projekt kulturális részében tartják meg augusztus 12-e és 18-a között a Tiszai Akvarellakadémiát, amelyen 12 szerbiai és magyarországi művész mutatja majd be a Sóskopót a vásznon.

Az ökoturizmus és a régió idegenforgalma fellendítését célzó projekt értékének Törökbecsére eső része körülbelül 220.000 euró.