2024. március 29., péntek

Vastaps a sokszínűségnek

Az izraeli–japán zongorakettős másodszor lépett fel a szabadkai International Piano Festen

Az V. International Piano Fest első estéjén olyan szerzemények csendültek fel, mint Franz Schubert Fantasia f-mollban című műve, Haim Alexander izraeli zeneszerző zongorára írt Izraeli táncai, Debussy Petite Suite-ja, vagy Maurice Ravel Spanyol rapszódiája. A szabadkai Városháza dísztermének nagy számú közönsége hétfőn este Tami Kanazawa és Yuval Admony játékát élvezhette. Az fellépők már nem először járnak Szerbiában, és az idén nemcsak a zongorista szerepében, hanem mentorként is bekapcsolódtak a zongorafesztivál programjába, hiszen ők a Szabadkai Zeneiskolában folyó zongora-mesterkurzus előadói.

A szabadkai közönség óriási vastapssal jutalmazta Yuval Admony és Tami Kanazawa koncertjét, akik ezúttal egy zongorán, négykezes játékkal adták elő repertoárjukat. Változatos melódiák csendültek fel, hiszen Schubert finom zongoraművét Haim Alexander expresszionista, népzenei ihletésű dalai követték. Ezután az impresszionista Debussy lágysága árasztotta el a Városháza dísztermét, majd Ravel zongorára írt szerzeményei zárták az est hivatalos részét. Yuval Admony a közönség tapsa után tréfásan megjegyezte, hogy karrierjük során a világ több pontján felléptek feleségével, Tami Kanazawával, ám sehol sem kaptak ilyen tapsot. Szerinte a szabadkai közönség egyszerre, szépen, egy ütemre tud tapsolni. A fellépők ráadásként egy szerzeményt adtak elő, amely Yuval Admony fiatalkorában írt könyvéből származik. A kötet 25 duóknak szánt zongoraművet tartalmaz, és az izraeli zongorista a zenei tanulmányokat folytató diákoknak és kezdő zongoristáknak írta.

A koncert után Yuval Admony elmondta, hogy amikor feleségével, Tami Kanazawával legutóbb felléptek a szabadkai zongorafesztiválon, ugyanannyi tapsot, energiát és szeretetet kaptak a közönségtől, mint hétfő este. Tami Kanazawa hozzátette, hogy azért is jó visszajárni Szabadkára, mert gyönyörű hely. Szerinte nagyon jó a Városháza dísztermének akusztikája. Yuval Admony kiemelte, hogy azért vállalták el a Szabadkai Zeneiskolában folyó zongora-mesterkurzus előadói szerepét, mert szeretnék segíteni a fiatal tehetségek előmenetelét. Feleségével abban nyújtanak útmutatást a kurzuson résztvevő zongoristáknak, hogy megtalálják a számukra megfelelő műveket, és hogy fejlesszék a játékukat. Fontosnak tartja azt is, hogy a hallgatók ne csak előadóként lépjenek színpadra, hanem a művészet közvetítőiként is.

Ma este is folytatódik az International Piano Fest. Este 8 órától a fentebb említett zongora-mesterkurzus résztvevői lépnek színpadra a szabadkai Városháza dísztermében.