2024. március 29., péntek

„Kapcsolatépítő tréning” korhatáros karikával

Szögi Csaba és Hernyák Zsóka zentai felolvasóestjéről

A maga módján rendhagyó irodalmi estnek és felolvasásnak lehettek szem- és fültanúi mindazok, akik vasárnap este ellátogattak a zentai Mojo blues klubba. Hernyák Zsóka és Szögi Csaba, a zEtna Könyvkiadó két szerzője ugyanis egy tömény, erotikával és szexualitással fűszerezett irodalmi est keretében mutatta be Morze, valamint Kismadár a csontketrecben című prózakötetét, illetve regényét, ezt követően pedig maguk a jelenlévők is bekapcsolódhattak abba a kötetlen beszélgetésbe, amelyben a szerzők azt feszegették, hogy van e helye a szexualitásnak, a nemi aktusnak a szépirodalmi művekben, illetve hogy hol húzódik a határvonal az erotika és a pornográf tartalmak között, de a beszélgetés során felmerült az a kérdés is, hogy manapság miért is nem hökkennek meg az emberek az ilyen jellegű tartalmak kapcsán.

Szögi Csaba, lapunk újságírója szerint ezt a turnét úgy találták ki, hogy okvetlenül egyfajta korhatáros témaként tizennyolcas karikát kapjon, s okvetlenül füstös kocsmában, kávéházban történjen, mert egyrészt a könyvek tematikája részint nagyon illeszkedik ehhez, másrészt pedig ezzel is a holtpontjából mozdítják ki a hagyományos író-olvasó találkozókat.

– Ez nem egy író-olvasó találkozó, ez egy felolvasóturné, amelyen persze nagyon szívesen beszélgetünk a közönséggel, de mégis másabb a szokványosnál – nyilatkozta Szögi Csaba, aki elmondta azt is, hogy a saját és Hernyák Zsóka könyve túlmutat magán a szexualitáson, de nagyon mélyen ebben gyökereznek a dolgok. Különösen a saját könyvében, amelyben végigviszi a test-lélek-szellemiség vonalat, azzal, hogy az esten teljes egészében a testiségre fókuszáltak, s így Csaba mellett Zsóka is az erre fókuszáló részeket olvasta fel a kötetéből, azzal, hogy hangsúlyt helyeztek arra, hogy az elhangzott szövegek gondolatébresztőek legyenek, hogy ennek kapcsán a felolvasást követően beszélgetés alakuljon ki a szerzők és a közönség között. A felolvasóturné első állomása egyébként a szabadkai Cortex klubban volt, ahol 20 perc felolvasás után egy órán át folyt a beszélgetés az elhangzottak kapcsán.

Hernyák Zsóka lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy kötetének címét az ebben szereplő egyik novella címe alapján adta. A kötet egyébként olyan kisprózákat tartalmaz, amelyek egy fiktív tanár karaktere köré íródtak, s alapvetően két tömböt képeznek. Zsóka elmondta, hogy az első tömbből korábban is elhangzottak már részletek, de a második részegység olyan erotikus tartalmakat hordoz magában, amelyek közül a hagyományos könyvbemutatók során nem olvastak fel. A könyvet ezek keretében már több alkalommal is bemutatták, de „hátulról” (hátsó tömbből) ez idáig egyedül Szabadkán, illetve most Zentán lett megközelítve, de a közeljövőben várhatóan tartományunk más településein is lesznek még ez utóbbiakhoz hasonló, sajátságos hangulatú könyvbemutatók.