2024. március 29., péntek

Elhunyt Dömötör Gábor

Pénteken, életének hatvankettedik évében, elhunyt Dömötör Gábor építész, restaurátor, műemlékvédelmi szakmérnök, a szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet nyugalmazott munkatársa.

– Sok-sok évet dolgoztam együtt Dömötör Gáborral. Nagyon jó munkatárs volt. Szerette a munkáját, és nagyon szeretett a szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézetben dolgozni. Sok épületen dolgozott, ezek közül csak egy párat említenék meg: sok évet dolgozott a szabadkai Zsinagógán, a munkáját dicséri a Raichle-palota, a Szabadkai Városi Múzeum felújítása, de nemcsak Szabadkán végzett restaurátori és műemlékvédelmi feladatokat, hanem Magyarkanizsán, Zentán is. A műemlékvédelem mellett kutatással is foglalkozott. Írt azokról az épületekről, amelyeket restaurált. Tehát elmondható, hogy nemcsak jó munkatárs volt, hanem remek szakember is. Sokat veszített a város azzal, hogy Dömötör Gábor elment. Mi itt az intézetben nem tudtuk elhinni, hogy ez megtörtént. Ő már nyugdíjas volt, de továbbra is együttműködött intézetünkkel. Éppen együtt dolgoztam vele a szecessziós épületeken, így gyakran találkoztunk. Ezért is nehéz elfogadni, hogy elvesztettünk egy ilyen jó munkatársat és jó embert. Gábor nagyon hiányozni fog nekünk – méltatta lapunknak az elhunytat Gordana Prčić Vujnović, a szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet építész restaurátora, Dömötör Gábor volt munkatársa.

Dömötör Gábor egyik utolsó munkája volt A szabadkai Zsinagóga című könyv, amelyet a Magyarország–Szerbia határon átnyúló Interreg-IPA-program keretében adott ki a szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet.

Dömötör Gábort tegnap helyezték örök nyugalomra.