2024. április 25., csütörtök

Rakéták és ellenrakéták Damaszkusznál

A szíriai hadsereg több katonája meghalt az izraeli légitámadásban

Előbb repülőtéri raktárra csapott le Damaszkusz közelében az izraeli légierő, amire gyorsan válaszoltak a megtámadottak: rakétát lőttek ki a Golán-fennsík felé. Tegnap ezt már megtorlás követte: izraeli vadászgépek légicsapást mértek a szír főváros környéki célpontokra, több fegyveres halálát és sebesülését okozva.

Ritkán számol be nyilvánosan a Szíria területén végrehajtott akcióiról az izraeli hadsereg (IDF). Tegnap kivételt tett. Közleményben erősítette meg, hogy a nap folyamán kiterjedt légitámadást hajtott végre a szomszédos országban. Az akciót pedig azért indította, mert vasárnap Szíria felől föld-föld típusú rakétát lőttek ki Izrael felé, amelyet az ország légvédelme a Golán-fennsíknál megsemmisített. Az IDF szerint a harci eszközt iráni egységek indították útnak Damaszkusz közeléből, a célpont pedig egy izraeli síparadicsom volt.

Ezt bosszulta meg tegnap az izraeli légicsapás, amelyet előzetesen egyeztettek Moszkvával.

Az IDF harci gépei Damaszkusz közelében létesített fegyverraktárakra, katonai kiképzőközpontokra, légvédelmi állásokra és a hírszerzés által használt objektumokra csaptak le három irányból. A létesítmények jó részét a Forradalmi Gárda iráni elitalakulat külföldi bevetésekre felkészített különleges erői (al-Kudsz) használták. Csapás érte a Hezbollah libanoni síita szervezet szíriai seregének egy részét és a damaszkuszi rezsimhez hű erők több légvédelmi állását is.

Iránból érkezett gyanús szállítmány miatt vasárnap Damaszkusz nemzetközi repülőterének raktárait is célba vették izraeli vadászrepülők. Szíriai közlés szerint a rakétákat lelőtték. Más források úgy tudják, hogy néhány mégiscsak becsapódott, s jelentős károkat okozott. A történtek után lőtték ki a föld-föld rakétát Izrael (illetve egy ottani síközpont) irányába.

Szíria azt állítja, hogy légvédelme – a tegnapi akcióban is – „leszedte” az ellenséges rakéták többségét. A damaszkuszi rezsimet támogató orosz hadsereg több mint harminc megsemmisített rakétáról és precíziós (irányítható) bombáról tud. Ezzel szemben Izrael azt állítja, hogy rakétái többsége célba ért.

A légitámadásban katonák vesztették életüket vagy sebesültek meg. Civil szervezetek szerint összesen legalább tizenegy fegyveres halt meg, hivatalos források viszont arról számoltak be, hogy négy, s ugyanannyi a sebesültek száma is.

Izrael korábban is lesújtott már szíriai célpontokra. Tavaly már úgy vélte, hogy sikerült megsemmisítenie az ott található iráni katonai infrastruktúra jelentős részét. Azóta változott a helyzet. Izrael szerint azért, mert Teherán erősíti katonai jelenlétét Szíriában. A zsidó állam kormánya veszélyesnek tartja ezt. Elfogadhatatlannak tartja azt is, hogy szíriai (katonai) jelenlétét felhasználva Teherán modern fegyverekkel látja el a támogatásával működő libanoni Hezbollahot, amelyet Izrael (és több másik ország) a terrorcsoportok közé sorol. A múlt héten ezért a Damaszkusz környéki bázisaikat lőtte rakétákkal, decemberben pedig katonai raktáraikra mért csapást.

Teherán régóta fontos szövetségese a Bassár el-Aszad elnök vezette damaszkuszi rezsimnek. A nyolcadik éve tartó szíriai háború kezdete óta katonákkal is segíti, ám ezt hivatalosan tagadja. Csak annyit ismer el, hogy néhány katonai tanácsadója működik az országban.

Irán az utóbbi években állítólag fegyveresek ezreit küldte Szíriába, akik a Hezbollah szintén több ezer harcosával átfogó hadműveleteket hajtottak végre az Aszadék megbuktatására szövetkezett erők ellen. Az összehangolt támadásoknak, amelyekbe gyakran a helyi kormányerők és orosz harci gépek is bekapcsolódtak, végül meglett az eredménye. Az ország területének nagyobb része visszakerült Damaszkusz ellenőrzése alá.