2024. március 29., péntek
BREXIT

Ingyenes letelepedési engedély az uniós polgároknak

Theresa May brit miniszterelnök tegnapi bejelentése szerint az eddigi tervekkel ellentétben ingyenes lesz a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok számára a brit uniós tagság megszűnése (Brexit) utáni időre szóló tartós letelepedési engedély kérelmezése, és akik már befizették a díjat, visszakapják pénzüket.

A konzervatív párti brit kormány döntése alapján azok a külföldi uniós polgárok, akik már törvényesen és életvitelszerűen Nagy-Britanniában laknak, a Brexit után is maradhatnak az országban, és megmaradnak jelenlegi jogosultságaik is, de letelepedett státus megszerzéséért kell folyamodniuk a belügyminisztériumhoz.

Az eddigi tervek alapján a letelepedési engedélyért folyamodó felnőtteknek 65 font, a 16 évnél fiatalabbaknak 32,50 font eljárási díjat kellett volna fizetniük. Theresa May azonban a londoni alsóházban tartott tegnapi beszámolójában bejelentette: a kormány a parlament és a külföldi EU-polgárok civil szervezeteinek aggályaira hallgatva úgy döntött, elengedi ezt a díjat.