2024. március 29., péntek

Erkölcsről és az államfőről

A NUNS és az NDNV szinte felfoghatatlannak tartja, hogy Davosban Aleksandar Vučić tart beszédet a sajtószabadságról

A Szerbiai Újságírók Független Egyesülete (NUNS) és a Vajdasági Újságírók Független Egyesülete (NDNV) azon az állásponton van, hogy „szinte felfoghatatlan, továbbá végtelenül képmutató és cinikus”, hogy a davosi Világgazdasági Fórumon a Sajtószabadság válsághelyzetekben elnevezésű fórumon Aleksandar Vučić államfő, a Szerb Haladó Párt elnöke fog beszélni erről a témáról.

Mint azt az újságíró egyesületek közleményükben hozzáteszik, tény, hogy Szerbiában az újságírók és a médiumok helyzete egyre rosszabb, ezért pedig elsősorban éppen Aleksandar Vučić a felelős.

Aleksandar Vučićnak nincsen erkölcsi joga a sajtószabadságról értekezni, nyomatékosítják a közleményben, amelyben azt is bejelentik, hogy a NUNS január 29-én mutatja be az újságírókra és a sajtóra gyakorolt nyomás témájában készített éves kimutatást.

Az elmúlt három évben 81 olyan esetről értesült a szakma, amikor állami tisztségviselő, a hatalom képviselője támadt újságíróra, vagy sértegette a sajtómunkást, vagyis ennél semmi sem szemlélteti hitelesebben, hogy a médiában uralkodó állapotokért a Vučić vezette hatalom a felelős.