2024. március 29., péntek

„Nagy a tét”

Pásztor István: Deli Andor személyében újra van közvetlen érdekeltségünk a nemzeti listán

A Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában vendégeskedve Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség és a Tartományi Képviselőház elnöke egyebek mellett a májusban esedékes európai parlamenti választásról beszélt, de az egyre gyakrabban emlegetett rendkívüli parlamenti választás témája kapcsán is kifejtette véleményét.

Pásztor István (Fotó: Ótos András)

Pásztor István (Fotó: Ótos András)

Az, hogy lesz-e az idén Szerbiában előrehozott választás, vagy sem, részben a koszovói kérdéstől is függ, értékelte Pásztor István, hozzátéve, hogy a VMSZ felkészült a voksolásra, ám nem várja azt.

– Amennyiben előrehozott parlamenti választás lesz Szerbiában, az annak a jele, hogy a koszovói kérdés nem halad a megoldás irányába. Régóta nem volt olyan nehéz választás, mint amilyen akkor várna ránk, ha előrehozott voksolás lenne, hiszen az embereket egyre nehezebb meggyőzni, hogy elmenjenek szavazni. Ha kampányra kerülne sor, akkor mozgósítani kell az embereket, hogy a magyar politikai opcióra, a Vajdasági Magyar Szövetségre szavazzanak. Mi felkészültünk a választásra, de hogy őszinte legyek, nem várjuk. Azt szeretnénk, hogy a jövő év folyamán rendes parlamenti választás legyen, akkor, amikor az önkormányzati és a tartományi választások lesznek esedékesek. A négyéves ciklus jövőre ér véget. Ugyanakkor nem mi fogjuk eldönteni ennek a kérdésnek a megválaszolását. Én ebben a pillanatban úgy látom, hogy nagyobb az esélye annak, hogy előrehozott választás lesz, minthogy nem – fogalmazott Pásztor István.

A VMSZ elnöke a soron következő európai parlamenti választásról is beszélt. Szerinte nagy a tétje a voksolásnak, hiszen az Európai Unió az elmúlt évtizedekben felgyülemlett problémákkal küzd, amelyeket tovább bonyolít a migrációs válság. Habár sokan azt hangoztatják, hogy a kampány még nem kezdődött el, az európai nagyvárosokban zajló tüntetések mind a választási kampány részét képezik, ez a politikai pozicionálás technikája, emelte ki Pásztor István, hozzátéve: a vajdasági magyarság abban érdekelt, hogy ismét legyen valaki, aki képviseli az érdekeit az Unióban. Ez Szerbia számára is fontos, hiszen az ország szeretné, ha felgyorsulna az uniós közeledés, mondta a pártelnök, majd leszögezte: az európai parlamenti választás tekintetében az a legfontosabb, hogy a vajdasági magyarság érdekei is érvényesüljenek, mindaz, amiért Deli Andor dolgozott az elmúlt ciklusban.

– Deli Andor személyében újra van közvetlen érdekeltségünk a nemzeti listán, amit a Fidesz–KDNP állított egy hónappal ezelőtt. Én azt láttam az elmúlt öt évben, amióta Deli Andor európai parlamenti képviselő, hogy ez a mi számunkra jó megoldás. Hangsúlyosan tudja érvényesíteni, vagy megkerülhetetlen kísérleteket tud tenni annak érdekében, hogy érvényesítsük az Európai Unió döntéshozatali mechanizmusaiban vajdasági magyar érdekeinket – fejtette ki Pásztor István.