2024. április 20., szombat

Átalakul a középiskolai érettségi

Szerbia oktatási minisztériuma a 2021/22-es tanévtől vezeti be a felvételi vizsgát felváltó középiskolai záróvizsgát

Az oktatási minisztérium új projektumot indított a középiskolai záróvizsga átalakítására vonatkozóan, amelynek lényege, hogy a 2021/22-es tanéven érettségizők az egyetemekre, szakfőiskolákra ennek eredményei alapján nyernek felvételt.

A Középiskolai oktatási és nevelési rendszer minőségének javítása a záróvizsga bevezetésével elnevezésű projektum célja, hogy előkészítse a jelenlegi szerb oktatási rendszert az elkövetkező három év változásaira. A gimnáziumi  oktatás végén általános-, a művészeti középiskolákban művészeti érettségi vizsgát tesznek a végzősök. A  négyéves szakközépiskolákban szakérettségi, míg a hároméves szakközépiskolai oktatás lezárásaként záróvizsga vár a jövőben a diákokra – áll a szerbiai oktatási minisztérium közleményében.

A középiskolai érettségi záróvizsga legújabb tervezetének kidolgozása ebben az évben kezdődött. Ennek bevezetése után minden szerbiai végzős középiskolás egyszerre, ugyanazon időben fog állami érettségi vizsgát tenni. Az érettségi vizsgák eredményeit az egyetemek és a főiskolák elismerik, és ennek köszönhetően a jövendőbeli végzősöknek nem kell felvételizniük a szerbiai felsőoktatási intézményekbe.

Mladen Šarčević szerb oktatási miniszter kiemelte a projektum fontosságát és jelentőségét, mert szerinte ez az újítás jelentősen javítja a szerbiai középiskolai oktatás és nevelés minőségét, továbbá minden végzős diák számára elérhetővé válnak a szerbiai felsőoktatási intézmények – áll az oktatási minisztérium sajtóközleményében.

Már elkészült és megjelent az Általános és a művészeti érettségi vizsgára vonatkozó szabályzat, valamint a Hároméves középiskolai szakok szakérettségijének és záróvizsgájának szabályzata is.

A projektum középiskolai és egyetemi tanárok bevonásával fog megvalósulni, akik közösen fogják kidolgozni az érettségi záróvizsgák tesztjeinek kérdéseit. A vizsgabizottságok tagjai a sikeres felkészülés érdekében kötelesek elkészíteni és kidolgozni a tanári kézikönyveket és a végzősöknek szánt anyagokat. Ugyanezt várják el azoktól a bizottságoktól, amelyek a szakközépiskolák vizsgafeladatait és -kérdéseit állítják össze – olvasható a szerb oktatási minisztérium sajtóközleményében.

A projektum ideje alatt a középiskolák és az egyetemek munkatársai olyan továbbképzéseken fognak részt venni, amelyek hozzájárulnak a projektum hatékony megvalósításához. Szerbia oktatásügyi minisztériuma a középiskolai érettségi záróvizsgákra vonatkozó újításokat egy 2015-ös  IPA-projektum együttműködési eszközeiből finanszírozza. A projektum tervezett időtartama 3 év, és a Human Dynamics osztrák cég, az Európai Unió szerbiai delegációja, továbbá az oktatási minisztérium közreműködésével valósul meg – áll a minisztériumi közleményben.