2024. április 25., csütörtök

Fontos a diploma, de a (gyakorlati) tudás is

Nagybecskereken bemutatták a duális képzés nemzeti modelljét

A duális képzés nemzeti modelljét mutatják be 12 szerbiai városban az Oktatási Minisztérium és a Szerbiai Gazdasági Kamara munkatársai. Tegnap a nagybecskereki általános iskolák, középiskolák diákjai és tanárai számára tartottak ismertetőt a helybeli Kultúrközpontban.  Mint elhangzott, a duális oktatás jó modellnek tűnik, amely megfelel a munkaerőpiac szükségleteinek, fenntartható és fejlődőképessé teszi a gazdasági rendszert. A duális oktatásban való részvétel munkát biztosít a végzős diákoknak, akik megfelelő szintű gyakorlati tudást szereznek. Másrészt a vállalatok megfelelő szakképesítésű dolgozókat kapnak, mivel a tanulás melletti munkával a diákok megtanulják a csoportmunkát, az elemzői és a kommunikációs képességüket is fejlesztik.  Nagybecskereken két év alatt négyezer új munkahelyet nyitottak meg. A külföldi beruházók egyre több, megfelelő szaktudású munkást keresnek. A NIS-szel való együttműködésnek köszönve a helybeli Műszaki Középiskolában  folyamatban van a kőolajkutató szakemberek duális képzése.

– A NIS társasággal kezdtük, de más Nagybecskereken dolgozó társaságok is csatlakoztak. Célunk, hogy jó szakmai képességű munkaerőt biztosítsunk, azzal, hogy a társaságok részt vállaljanak a szakmai tanításhoz szükséges tantermek felszerelésében – mondta Duško Radišić segédpolgármester.

– Szerbiában a duális képzésben 4500 tanuló, 600 vállalat és 84 iskola vesz részt. Nagybecskerek Város pedig lendületesen halad előre a duális oktatási modell megvalósítása terén – emelte ki Gabrijela Grujić, az oktatási miniszter segédje.

– Ez elsősorban annak köszönhető, hogy mindannyian: mi a minisztériumból, úgy a szülők, mint a diákok is közös megállapításra jutottunk, hogy nagyon hasznos, ha a fiataljaink előtt megnyitják a gyárkapukat, ahol tanulhatnak, iskoláztatásuk után pedig munkába is léphetnek – tette hozzá Gabrijela Grujić.

A Szerbiai Gazdasági Kamara fontos partnere az Oktatási Minisztériumnak a duális képzés fejlesztésében. A cél: országos szinten összhangba hozni a gazdaság káderszükségleteit. Tehát szó sincs arról, hogy netán egy régió vagy egy kompánia szükségletei kerülnének előtérbe.

– A gazdaság támogatja a duális képzési modellt és a munka melletti tanulás egyéb formáit is. Szerbia területén mintegy 600 társaság vesz részt a duális képzésben, remélhetőleg ez a szám tovább növekszik majd.  Ez pedig attól is függ, hogy mennyire lesznek majd képesek eleget tenni a duális oktatásról szóló törvény követelményeinek, mondja Mirjana Kovačević, a Szerbiai Gazdasági Kamara oktatási ágazatának igazgatója. 

A nagybecskereki Nikola Tesla villamossági és építőipari középiskola tanulói számára évek óta megszervezik a gyakorlati képzést a nagybecskereki vállalatokban.

– Ez még nem duális oktatás. Tehát duális rendszer alapján még nem tanulnak az iskolánkban. Reméljük, hogy a mai nap folyamán majd konkrét feleleteket kapunk egyes kérdésekre, és hogy akkor ősztől beindul nálunk is a duális oktatás. A duális rendszer alapján ugyanis sokkal többet sajátítanak el a diákok, mint így, amikor csak gyakorlati oktatásra járnak, hallottuk Szervó Mária igazgatótól.

Az ismertetőn szó volt a duális oktatásra vonatkozó törvényszabályokról, a karrierépítésről és tanácsadásról, valamint a diákszövetkezetekről is. Mint elhangzott, a következő tanévre az Oktatási Minisztérium kilenc új szakmával bővíti a duális oktatás rendszerét, amivel a számuk meghaladja majd a negyvenet. Kilátásba helyezték a főiskolai szintű duális oktatás bevezetését is.