2024. április 23., kedd

Négyszázötven euró minden munkaévre

Eleget tett vállalt kötelezettségeinek az Al Dahra

Az egyesült arab emírségekbeli Al Dahra, amely 2018 végén megvásárolta a Beograd Mezőgazdasági Korporáció (PKB) vagyonát, a korábbi megállapodással összhangban minden munkásnak kifizette a szolgálati évenkénti 450 eurót – közölte a Tanjuggal Milisav Đorđević, a cég Önálló szakszervezetének elnöke.

„Mindannyian megkaptuk a 450 eurót egy-egy szolgálati évre, és öt hónapra szól a munkaszerződésünk. A határozott időre való foglalkoztatás sajnos bizonytalanságot keltett a munkások körében, mégis elmondhatjuk, hogy az új munkaadó a privatizáció előtti minden elvi megállapodást betartott” – nyilatkozta Đorđević.

A kérdésre, hogy a munkások rendszeresen kapják-e bérüket, és annyit kapnak-e, mint a privatizáció előtt, Đorđević elmondta: az Al Dahra egyedül a szolgálati évek után, vagyis a holtmunka után elszámolt bérrészt nem fizeti, mert ennek nincs törvényes alapja.

Amint befejeződik a szakszervezet reprezentativitását megerősítő eljárás, kezdeményezni fogják a kollektív szerződésről szóló tárgyalásokat.

Az Al Dahra tavaly év végén lett az egykori PKB résztulajdonosa, 105 millió dinárért. A PKB december 14-én törlesztette a fővárosi önkormányzatnak a vagyonadó címén évek során felhalmozódott adósságot: 719 525.041,34 dinárt fizetett ki. Belgrád város január 4-én megállapodást írt alá a korporációval arról, hogy a 198.920.081,16 dinár összegű kamat kifizetését elhalasztják.