2024. március 29., péntek

Segítsük énekesmadarainkat!

Amit a téli madáretetésről tudni kell

Szabadkán és környékén számos madárfaj megfordul az év során, és a környezetünkben áttelelő fajták száma is körülbelül 150-re tehető. A telelés nem egyszerű a madarak számára sem, így egyik-másik fajta emberi segítségre szorul. Ezen segítség legegyszerűbb formája az etetés. Az emberek általában a kisebb testű, magevő énekesmadarakat etetik. A ragadozómadarak etetése külön engedéllyel végezhető. A vízimadarak etetése kevésbé megoldott, a bütyköshattyún kívül, ami viszonylag könnyen hozzászokik az emberhez, más fajok nehezen alkalmazkodnak az ember közelségéhez, így azokat nehéz etetni. A madáretetéssel kapcsolatban felkerestük Szekeres Ottót, a Riparia Természetbarátok Egyesülete tagját, aki elmondta, hogy elsősorban a kis énekesmadarak etetéséről kell beszélnünk, hisz azt mindenki otthon, a kertjében is tudja végezni.

Kék cinkék (Fotó: Gergely József)

Kék cinkék (Fotó: Gergely József)

– Több madárfaj telel át nálunk, és szinte mindegyik teljesen más típusú táplálékot fogyaszt, emellett a táplálkozási szokásaik is különbözőek, és ezt az etetésük során is figyelembe kell venni. A cinkék általában odarepülnek a táplálékhoz, és elragadnak egy magot, a pintyfélék szeretnek huzamosabb ideig tartózkodni az etetőknél, és szívesebben fogyasztják a táplálékot, ha az a földre vagy egy tálcára le van szórva, ahova könnyebben le tudnak szállni, a harkályfélék ezzel szemben szeretik a saját életkörülményeikhez alkalmazkodva, a fák törzsébe kapaszkodva elfogyasztani az eledelüket. Fontos, hogy madáretetéshez semmiféleképpen ne használjunk sem sózott, sem pörkölt táplálékot. A madarak számára célszerű nyers és olajos magvakat adni, amelyeknek viszonylag nagy az energiatartalmuk. Arra is oda kell figyelni, hogy a táplálék ne legyen penészes, vagy egyéb gombafélékkel fertőzött – fogalmazott Szekeres Ottó.

Fenyőpinty az etetőn (Fotó: Gergely József)

Fenyőpinty az etetőn (Fotó: Gergely József)

Beszélgetőpartnerünk emellett arra is kitért, hogy az etetők kihelyezésénél egyrészt arra is oda kell figyelni, hogy az eső és a hó ne tudja átáztatni a madáreledelt, hisz az így könnyen romlásnak indulhat, másrészt célszerű azt is szem előtt tartani, hogy a házikedvencek, elsősorban a macskák, amelyek tudvalevőleg igazi mindenevők, ne tudják elérni.

Természetes, hogy egy-egy etetőhelyre az énekesmadarakon kívül odaszoknak a ragadozómadarak is, mivel előbbiek nagyobb száma a ragadozóknak is ideális vadászterületet jelent. Szekeres Ottó elmondása szerint ez természetes folyamat, és nem kell semmiféle intézkedést foganatosítani ellene. A ragadozómadaraknak nagy szerepe van a természetes szelekcióban is, hisz elsősorban a gyenge madarakat fogják meg.

A kedves kis őszapók csapatosan járnak az etetőre és az itatóra is (Fotó: Gergely József)

A kedves kis őszapók csapatosan járnak az etetőre és az itatóra is (Fotó: Gergely József)

Végezetül azt is el kell mondanunk, hogy a Riparia is foglalkozik madáretetéssel, mégpedig ők is elsősorban az énekesmadarak etetésével. Ennek két oka is van. Egyrészt hozzásegítik a madarakat ahhoz, hogy minél könnyebben átvészeljék a telet, másrészt ez a tevékenység azért is bír nagy jelentőséggel, mivel az etetés nagyobb madártömegeket is idevonz, és ezzel aztán az oktatóprogramjaikat is színesebbé tudják tenni.