2024. április 18., csütörtök

A népdalok kicsiny himnuszok

Az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben lemezbemutatóval egybekötött kultúra napi ünnepséget tartottak a hétvégén

Mondd meg nekem, mit dalolsz, megmondom, ki vagy” címmel szombaton este az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben megünnepelték a magyar kultúra napját.

A Himnusz ünnepe a kultúrkörben (Fehér Rózsa felvétele)

A Himnusz ünnepe a kultúrkörben (Fehér Rózsa felvétele)

Az ünnepelt költemény, a megzenésített Himnusz felcsendülésével vette kezdetét a műsor, ezzel kapcsolatosan Szerda Balázs, a kultúrkör elnökségi és a Fokos zenekar tagja többek között arról beszélt: a népdalok, e kicsiny himnuszok mindig itt lesznek nekünk, de dalainknak nemcsak a lelkünkben, hanem a tudatunkban is el kell foglalni az őket megillető helyet, és a mai korban is ügyelnünk kell rájuk, éltetni kell őket, tovább kell adni a következő nemzedéknek, mert felelősségteljes énekléssel megteremthető a „víg esztendő”.

Mivel az idén 150 éve annak, hogy vidékünkön elsőként Óbecsén megalapították a Magyar Népkört, erről a jeles évfordulóról is megemlékeztek az óbecseiek. Kiss Igor, a kultúrkör elnökségi tagja ezzel kapcsolatosan elmondta: 150 évvel ezelőtt mindössze két hét kellett ahhoz, hogy 178 támogató aláírással megalakuljon az Óbecsei Magyar Népkör.

–Ugyanolyan formában már nem él, egykori székháza a mai Miloš Crnjanski utcában roskadozik, de a szelleme és szellemisége él és élni fog. A Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör tagjainak és vezetőségének feltett szándéka, hogy ezt a szellemiséget, mint szellemi örökös, megélje és tovább adja, ezért ezt az évet teljes egészében a 150 éves Népkörnek és az intézményesült magyar kultúrának szenteljük. Az óbecsei magyar kultúrát e 150 év alatt egyetlen pillanatban sem egy-két vezető művelte, ez mindig az egész közösség élete volt, és ez az, ami nem változott – jelentette ki Kiss Igor.

Az óbecsei kultúrkör régi vágya teljesült 2018-ban azzal, hogy a Nemzeti Kulturális Alap és a Tartományi Művelődési, Tájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság támogatásával lemezen is megjelenhettek a népzenei szakosztály csoportjainak a dalai – az ünnep alkalmából ennek a cédének az anyagát is bemutatták a közönségnek, így színpadra lépett a Botra férfikórus, a Dúdoló asszonykórus, a Szelence énekegyüttes, a Csobolyó fiúkórus, illetve a gyermekcsoportok: a Csicsörke, a Csörögi, a Csincsele, a Pendely, a Becsei Vonós Banda és a Fokos zenekar is. Az ünnepi műsor a budapesti Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Nemzeti Kulturális Alap és az óbecsei önkormányzat támogatásával jött létre.