2024. március 29., péntek

Faültetés a Moholi nagy úton

Moholon a természetvédők kétszáz nyárfát telepítettek az út mellé

A Zöldike természetvédelmi civil szervezet szombaton faültetési akciót tartott a falu határában a Moholi nagy úton, ahol kétszáz darab nyárfa csemetét telepítettek két kilométer hosszúságban az út mellé. Báity Ferenc, a Zöldike vezetője elmondta, hogy a megmozdulás főtámogatója Ada község önkormányzata volt, amely biztosította a facsemetéket, valamint az akciót támogatta még a moholi helyi közösség és a magyarországi Giligán természetvédelmi egyesület is.

A fatelepítés Mohol határában (Csincsik Zsolt felvétele)

A fatelepítés Mohol határában (Csincsik Zsolt felvétele)

A faültetést adai és moholi egyesületek és intézmények tagjai, és önkéntesek végezték el, köztük a helyi önkormányzat, a sporthorgászok, az önkéntes tűzoltók, a nyugdíjasok, valamint a Zöldike és a Rétisas természetvédelmi egyesület tagsága.

– A Zöldike természetvédelmi civil szervezet és Ada község önkormányzatának megítélése szerint is rendszeresebbé kell tenni a facsemeték ültetését az út mellett, ahol zöldövezetet szeretnénk kialakítani. Az elkövetkezőkben a Moholi nagy út mindkét oldalán folyamatosan végezzük majd a faültetést huszonegy-huszonkét kilométer hosszúságban – magyarázta Báity Ferenc.

– A fatelepítési akció során kétszáz facsemetét mintegy két kilométer hosszúságban helyeztünk a földbe. A facsemetékre zsinegen műanyag poharat akasztottunk, amely zörgő hangot ad, ez egyfajta védelmet jelent a vadállatok ellen, hogy ne rágják meg a fákat. A napokban még emberi hajat fogunk szórni a facsemeték tövéhez, az emberi szag ugyancsak elriasztja az állatokat.