2024. április 20., szombat

Jön az önvezető autók versenye!

Technikai jellege révén alighanem az autóversenyzés az a sportág, amely a legnagyobb fejlődésen, legtöbb megújuláson ment át története során. Most viszont egy olyan jövőbemutató bajnokság kel életre, amellyel kapcsolatban már felmerül a kérdés, hogy sportnak nevezhető-e még egyáltalán: a Roborace tavaszra készül megrendezni első versenyét, amelyben önvezető technológiával működő autók küzdenek egymás ellen.

Az elektromos hajtás miatt a Formula-E is ismeretlen terület feltérképezését jelentette, amikor öt évvel ezelőtt elindult a sorozat, egy ideje pedig ennek keretében, az FE-ben bajnoki címet szerző Lucas di Grassi irányításával jött létre a kezdeményezés, hogy a kor legfrissebb innovációját is versenypályára vigyék – a nagy autógyártók is egyetértenek ugyanis abban, hogy az önjáró autók megkerülhetetlen részei lesznek a jövő közlekedésének.

Pár éve már zajlanak az előkészületek, ennek jegyében pedig elkészült egy egészen szokatlan külsejű, lapos versenyautó, hiszen pilótafülke beépítésére nem volt szükség. A robotautó egy halom szenzorral felszerelve képes érzékelni a versenypálya határait, és a mesterséges intelligenciája révén körről körre megtanulni és tökéletesíteni az íveit. A nagyjából 1000 kg tömegű, igencsak futurisztikus kinézetű autót négy elektromotor hajtja, amelyek együttesen több mint 500 kW teljesítmény leadására képesek.

A Roborace célja az önvezető technológia fejlesztésének serkentése mellett az is, hogy növelje az emberek bizalmát a külső beavatkozás nélkül is közlekedni képes járművekben – ami egyelőre világszinten elég alacsony. Ezen bizalom építésének pedig talán leghatékonyabb módszere, ha bemutatják, hogy ezek az autók egymás ellen versenyezni is biztonságosan tudnak.

Vannak persze félelmek, hogy ez megvalósítható-e már a jelenlegi, még mindig gyerekcipőben járó technológiával, és a projekt kezdése csúszott is pár évet, valamint elég hamar elálltak attól a tervtől, hogy egyszerűen csak összeeresszenek egymással 20 önjáró versenyautót ugyanúgy, mint egy Formula–1-es versenyen. Komoly dilemmaként merül fel ugyanis, hogy mekkora érdeklődést vonzana az egész, a nézők mennyire tudnának kötődni hozzá, drukkolni a személytelen, érzelem nélküli gépeknek.

A Roborace nem azért született, hogy bárminek is a helyébe lépjen, nem szándéka felváltani a motorsportot, a Formula–1-et vagy a Formula-E-t” – szögezi le szinte minden nyilatkozatában di Grassi, válaszolva az amiatt aggódóknak, akik szerint egy napon a ma ismert sorozatokban is átveszik majd az uralmat az önvezető autók, munkanélkülivé téve a versenyzőket. Hozzáteszi, a pilóta nélküli autóversenyzést nem is kell feltétlenül sportnak tekintenünk, ez sokkal inkább technológiai kísérlet.

És ahogy egy szoftver fejlesztésekor, úgy itt is tesztverziókkal kezdenek, így az első két bajnoki évet alfa- és bétaszezonnak fogják elnevezni, mielőtt 2021-ben, várhatóan már az egyelőre távolságtartó nagy gyártók jelenlétével elindul egy teljes értékű bajnokság.

A Formula-E marrakesi hétvégéjén di Grassi elárulta lapunknak, hogy az alfaszezon az idén április–május környékén veszi kezdetét, és a futamok többnyire az FE hétvégéi során zajlanak majd – eleinte valószínűleg csak négy autóval. Kezdésként pedig még hibrid felállásban zajlanak majd a versenyek, amiben így szerep jut az embernek: készítettek pilótafülkével ellátott önvezető autókat is, és az első két évben olyan futamok vannak tervben, amelyeken a táv első felében még a versenyző vezet, majd egy bokszkiállás során kiszáll, és átkapcsolja automata üzemmódra a gépet, amely az előző körök során megtanulta a pályát.

A technológia egyelőre rohamléptekben fejlődik, és állítólag a külső segítség nélkül száguldó versenyautó már csak 6%-kal fut lassabb köröket, mint a hivatásos autóversenyzők. Di Grassi biztos benne, hogy egy napon eljutnak majd arra a szintre, amikor a gép képes lesz megdönteni az ember által futott köridőket is.

Ahogy az önvezető autók utcán való megjelenése, úgy bizonyára a versenyeztetésük is sokakból visszás érzéseket vált ki, ám ha helyén kezeljük ennek az új „sportnak” a megjelenését, az autózás történetében soha nem látott technikai ugrásnak lehetünk a szemtanúi.