2024. április 23., kedd

A görög parlament csütörtökön szavaz a névvita rendezéséről

Csütörtökön szavaz a parlament Görögországban a Macedóniával kapcsolatos névvita rendezéséről - jelentették hírügynökségek hétfőn.

A Reuters hírügynökség magát megnevezni nem kívánó hivatalos forrásra hivatkozva jelentette, hogy a törvényhozásban szerdán kezdenek vitát az ügyben, a szavazás pedig csütörtök délutánra várható.
Az Alekszisz Ciprasz vezette görög kormány a névvita rendezéséről szóló szavazáson a múlt héten kapott  - szűk többséggel - bizalmat a háromszáz tagú törvényhozásban. Noha úgy tűnik, így máris biztosította magának a csütörtöki ratifikációhoz szükséges többséget, a miniszterelnök azt mondta, legalább 151 képviselőre számít a szavazás során.

A tervezett ratifikáció ellen Athénban több tízezren tüntettek vasárnap. A görög közszolgálati televízió értesülései szerint a demonstrálók kövekkel, lángoló benzines palackokkal, festékkel dobálták, zászlórudakkal ütötték a rohamrendőröket, akik többször is jókora könnygázfelhőbe burkolták őket. Ez sok tüntetőt távozásra késztetett, és kora estére csaknem kiürült a tér. Több tüntetőt őrizetbe vettek.
Ciprasz huszonhét éves vita végére tett pontot, amikor tavaly megállapodott a macedón kabinettel arról, hogy a volt jugoszláv tagállamot Észak-Macedóniának (Észak-Macedóniai Köztársaságnak) fogják nevezni. Szkopje már elfogadta az egyezményt.
Görögország északi térségét ugyancsak Makedóniának hívják. Felmérések szerint a görögök mintegy hetven százaléka területi követelésektől tartva ellenzi, hogy a szomszédos balkáni országot Macedónia néven ismerjék el.
A névvita lezárása elengedhetetlen ahhoz, hogy Macedónia a NATO és az Európai Unió tagjává válhasson.