2024. április 20., szombat

Tüntetnek, de nem akarnak választásokat?

Az SZHP tagsága az előrehozott parlamenti szavazásokat támogatja, mert elege van az ellenzék sértegetéseiből

Sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudja azt, hogy Szerbiában rendkívüli parlamenti választások lesznek – mondta ma reggeli televíziós szereplése alkalmával Aleksandar Vučić államfő, akinek az utóbbi napokban tett megnyilvánulásai mégis egyre inkább afelé mutatnak, hogy az ország a voksolás felé tart. Az államelnök úgy fogalmazott, hogy a rendkívüli választás „sok, az állam jövőjére befolyást gyakorló tényezőtől függ”. A műsorban úgy nyilatkozott, számára az a legfontosabb, hogy Szerbia a megfelelő irányba haladjon, új gyárak nyíljanak, a lehető legnagyobb legyen a gazdaság növekedése, a lehető legkisebb a munkanélküliség, a bérek és a nyugdíjak pedig folyamatosan növekedjenek.

– A választások kérdése meglehetősen összetett. Felvetjük majd a párt elnökségének az ülésén is, valamint a főbizottságban is. A párt élén állók közül mindenki azt támogatja, hogy tartsunk rendkívüli választásokat. Türelmetlenek, mert olyanoknak a sértegetéseit kell hallgatniuk, akik azt hiszik, hogy a hangjuk ereje és a becsmérléseik jelentik a politikai erejüket is. A párton belüliek emiatt elégedetlenek, türelmetlenek, s ez nem jelent semmi jót – értékelte a témával kapcsolatban Vučić.

A legutóbbi közvélemény-kutatások eredménye kapcsán elmondta, a Szerb Haladó Párt nem csupán havonta és hetente, hanem naponta készít felméréseket, s a párt eredményei ezekben még annál is kedvezőbbek annál, amit az Ipsos mutatott fel, vagyis 55 százalék feletti a támogatottságuk.

– Az embereket nem az érdekli, milyen hangosan tud valaki üvöltözni, vagy hány tojással, kődarabbal képes eltalálni egy épületet. Az ellenzék körében nagy harc folyik annak kapcsán, mit  kellene velünk kezdeniük. Egyesek szerint meg kell minket dobálni tojással meg kővel, mások vernének minket, a harmadik tábor lusztrációt hajtana végre felettünk, a negyedik kivégezne. Nagyon nagy ideológiai harc ez – fogalmazott az államfő, aki Dragan Đilas ellenzéki vezetőt is bírálta korábbi megnyilvánulásai miatt.

– Ezeknek az embereknek nincsen politikájuk és ideológiájuk. Egyetlen céljuk, hogy megkaparintsák maguknak a hatalmat. Igaz, gyáravatókról nem is beszélhetnek, hiszen maguk egyet sem nyitottak meg, de ezreket zártak be örökre – élcelődött a reggeli műsorban az elnök.

Miközben Aleksandar Vučić államfő a közszolgálati tévé reggeli műsorában fejtette ki a választásokkal kapcsolatos nézeteit, ugyanezt tette a Pink kereskedelmi televízió reggeli műsorában Aleksandar Vulin védelmi miniszter. Mint mondta, egyedülálló esetnek számít a jelenlegi szerbiai ellenzék, amely választásokat követel, majd elutasítja, hogy részt vegyen a választásokon, amikor reálissá válik a megtartásuk. Vulin azt mondta, pártja, a Szocialisták Mozgalma sokáig volt ellenzékben, de sosem rejtőzködött színészek és énekesek mögé, ahogyan ezt a mai ellenzék vezetői teszik.

Boško Obradović, a szélsőjobboldali Dveri elnöke, a Szövetség Szerbiáért ellenzéki koalíció egyik vezetője mai szerzői írásában arra szólított fel, hogy az „igazi” ellenzék, a pártok, a szakszervezetek, az egyetemista szervezetek, nemkormányzati egyesületek állapodjanak meg egy új politikai platformnak a létrehozásában, amelynek elsődleges célja az lenne, hogy megakadályozza a rendkívüli választások kiírását a jelenlegi feltételek mellett. Mint írta, számítana a nyugdíjasokra, az elégedetlen málnatermesztőkre, a tanügyi dolgozókra, a meglopott bankhitel-tulajdonosokra, a folyóikért harcoló polgárokra, a végrehajtók áldozataira, a katonai és rendőr szakszervezetekre. Egy új politikai kultúra részeként jönne létre ez a platform, amelynek az alapja a normális kommunikáció lenne az eltérő politikai álláspontot képviselő tagok között – állapította meg a Dveri vezetője.