2024. április 26., péntek

A látványos rendőrségi akció epilógusa

A múlt hétvégén letartóztatott személyeknek több mint az egyharmada ellen nem is indul eljárás

A KRIK oknyomozó újságírói szervezet honlapján megjelent írás szerint az elmúlt hétvégén megejtett, látványos és az államvezetés képviselői által méltatott rendőrségi akció során letartóztatott személyek kétharmada időközben távozhatott a fogdából, míg több mint egyharmaduk ellen egyáltalán nem indul büntetőeljárás. A KRIK az ország több ügyészségétől kapott hivatalos értesülésekre hivatkozik írásában. Ebből az is kiderül, hogy a rendőrség a legtöbb bűnvádi feljelentést az alapfokú ügyészségeken tette meg, ami azt jelenti, hogy a letartóztatottak többségét kevésbé komoly és semmi esetre sem a lehető legsúlyosabb bűncselekmények elkövetésével gyanúsítják – a bűnvádi feljelentést azoknak a bűncselekményeknek az esetében teszik meg az alapfokú ügyészségeken, amelyek tekintetében legfeljebb 10 év elzárás róható ki.

A KRIK azt követően kereste fel kérdéseivel az összes szerbiai ügyészséget, hogy Nebojša Stefanović belügyminiszter a rendőrségi akciót követően közölte: hatalmas leszámolást hajtottak végre a bűnözők ellen. Mindemellett Stefanović azt állította, hogy a letartóztatottak a legsúlyosabb bűncselekmények elkövetéséért vonhatók felelősségre.

A 84 ügyészségből 58 válaszolt a KRIK kérdéseire. Kiderült, hogy országszerte 140 személyt tartóztattak le, míg közülük 48 személy számára volt indokolt elrendelni az előzetes letartóztatást. 50 személy ellen a rendőrség végül nem is tett bűnvádi feljelentést. A szervezett bűnözés ellenes küzdelemmel megbízott ügyészség egyáltalán nem érintett ebben a letartóztatási akcióban.

Ennek és a többi, korábban megejtett rendőrségi akcióknak nem a bűnözéssel való leszámolás a célja, hanem a médiaszereplés, a rendőrség szerepeltetése a médiában, értékelte a KRIK-nek nyilatkozva Božo Prelević ügyvéd, valamikori belügyminiszter-helyettes. Mint hozzátette, nem is érti, hogy miként lehet egy nap alatt ennyi személyt letartóztatni.

– Akkor kellene bárkit is letartóztatni, amikor bűncselekményt követet el. Ez nem úgy működik, hogy „ma megyünk letartóztatni, mert úgy tartja kedvünk”. Nem favágás ez – fogalmazott Prelević.