2024. március 29., péntek

Vajdasági turisztikai kínálat egy helyen

Új információs központ nyílt Újvidék belvárosában

Idegenforgalmi Információs Központot avattak fel tegnap Újvidéken, amely Vajdaság idegenfogalmi látványosságairól és legvonzóbb turisztikai kínálatáról nyújt átfogó képet az érdeklődőknek.

A 16 millió dinár értékű projektum célja, hogy népszerűsítse és egyesítse a tartomány összes városának és településének tevékenységét. A központ létrehozását a tartományi kormány finanszírozta és az Idegenforgalmi és Távközlési Minisztérium biztosított pénzt a felszereléshez.

A mintegy 118 négyzetméteren elterülő információs központ korszerű és egyben hagyományos jelleggel bír. A látogatóknak lehetőségük nyílik megismerkedni Vajdaság gazdag kulturális örökségével és természeti szépségeivel, valamint a tartomány településein zajló aktuális rendezvényekről is tájékoztatást kaphatnak – mondta Nataša Pavlović, a Vajdasági Idegenforgalmi Szervezet igazgatója. Hozzátette, hogy a 15 éve fennálló Vajdasági Idegenforgalmi Szervezet olyan létesítménnyel gazdagodott, amely minden Vajdaságba látogató turista számára kiindulópontul szolgálhat a jövőben.

(Fotó: Ótos András)

(Fotó: Ótos András)

Az új létesítményt Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke nyitotta meg. Beszédében kiemelte, hogy az utóbbi években nem csupán a környező országból érkeztek Szerbiába turisták, hanem távoli államokból is: Kínából, Törökországból és Izraelből.

– A turisták száma évről évre jelentősen növekszik. Mindez arra késztet bennünket, hogy minél többet tegyünk az idegenforgalom terén ahhoz, hogy e tendencia a jövőben is folytatódjon – hangsúlyozta Igor Mirović.

Rámutatott arra, hogy az elmúlt két és fél évben a tartományi kormány, Szerbia és Vajdaság turisztikai szervezeteivel karöltve, valamint a tartomány 45 helyi önkormányzatának turisztikai szervezetei együtt munkálkodnak az idegenforgalom fejlesztésén. Számos nemzetközi színtéren mutatkoztak be világszerte.

Szerinte Szerbia és Vajdaság egyik legígéretesebb gazdasági ágazata az idegenfogalom, így a tartományi kormány számos olyan projektumot kezdeményezett, amelyek a turizmus fejlesztését tűzté ki célul, mint például a palicsi Aquapark és Wellnessközpont.

– A tartományi kormány az utóbbi két évben megduplázta a Vajdasági Idegenforgalmi Szervezet költségvetését. E támogatás folytatódni fog, hiszen az idegenforgalmi beruházások kézzelfogható eredményeket hoznak.

Ivan Đoković tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkár is osztozik ezen a véleményen. Elmondta, hogy Vajdaság kiváló idegenforgalmi mutatókkal büszkélkedhet.

– Jó úton haladunk afelé, hogy az idegenforgalom a mezőgazdaság mellett az ország egyik vezető iparágává váljon, amely révén felismerhetővé válhatunk – mondta Đoković.

Az infóközpontban minden vajdasági idegenforgalmi szervezetnek lehetősége lesz bemutatni a kínálatát, ezenkívül a turizmus területén ténykedő vállalkozók előtt is nyitva áll majd. Az új turisztikai iroda keretében működik majd egy kis emléktárgybolt is, így a vendégeknek alkalmuk lesz arra, hogy olyan emléktárgyakat vásároljanak, amelyek majd vajdasági látogatásukra emlékeztetik, ezenkívül a Vajdaságban készült borokról, borospincékről, borászatokról is minden szükséges információt megtudhatnak a Mihajlo Pupin sugárút 18. alatt.