2024. április 25., csütörtök

Kilenc hónap alatt megépül a gázvezeték?

Márciusban kellene megkezdődnie a bolgár–szerb határtól a szerb–magyar határig vezető, több mint 400 kilométeres szerbiai gázvezeték építésének, a munka befejezését pedig december 15-ére tervezik – közölte Dušan Bajatović, a Srbijagas Közvállalat vezérigazgatója.

A Pink televízióban elmondta: megvan az első 300 millió euró, és minden készen áll a munkálatok megkezdésére, hogy már 2020. január 1-jére üzemképessé tegyék a vezetéket. Egyelőre az európai Energiaközösség véleményére várnak, az illetékes testület döntése február elején esedékes.

„Addig semmit sem tehetünk, amíg meg nem érkezik az Energiaközösség jóváhagyása. Gépesítés tekintetében felkészültünk, a munka jelentős részét szerbiai vállalatok végzik majd, a gyártókkal is kapcsolatban léptünk annak érdekében, hogy ha szükség lesz rá, gyorsított ütemben szállítsák le a szükséges anyagot – mondta Bajatović. Korábban Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója nyilatkozott úgy, hogy „az év végéig kiépül a Szerbiát Bulgáriával összekötő interkonnektor, valamint a szerbiai gázvezeték, így a nyugat-balkáni ország azonnal rá tud kapcsolódni a Bulgáriában épülő vezetékre.”