2024. március 28., csütörtök

Irány Stockholm!

Első díj a Wallenberg nyomán elnevezésű versenyen

A topolyai Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Iskola EME nevű, Nagy Evelin, Huszár Márta és Tóth Ede összetételű csapata első lett a Raoul Wallenberg svéd diplomata embermentőről elnevezett vetélkedőn, melynek döntőjét január 16-án és 17-én tartották Budapesten. A Külgazdasági és Külügyminisztérium adott otthont a Wallenberg nyomán elnevezésű középiskolai verseny döntőjének.

A topolyai diákok már tavaly is részt vettek a vetélkedőn, akkor a kötelező feladatokon kívül a topolyai zsidóság történetével foglalkoztak behatóbban, és a hatodik helyen végeztek. Mivel csak néhány pont választotta el őket a dobogós helyezéstől, úgy döntöttek, hogy ebben a tanévben folytatják a versenyt.
Történelemtanáruk, Miloš Vuleković vezetésével az idén a szabadkai zsidóság történelme és neves személyei után kutattak, ezt a verseny szabályai szerint a Facebookon is folyamatosan bemutatták.

 A verseny elődöntőjét november végén tartották Baján, és egyedüli határon túli csapatként jutottak a tíz legjobb csapat közé. A kétnapos  budapesti döntőn is több feladat várt rájuk. Számos tesztkérdésre kellett válaszolniuk, és a prezentációt is kellett készíteniük. A verseny szoros volt, de mindent összegezve ők szerezték meg a legtöbb pontot.

A gimnázium harmadikos diákjai elmondták, hogy a döntő szervezése, a szállás és a programok kifogástalanok voltak, a verseny számtalan, számukra eddig ismeretlen dologra hívta fel figyelmüket. A kutatásnak köszönhetően a másfél év alatt olyan tudásra tehettek szert, ami nagy hatással volt a világképükre. Az is pozitív hozadéka a vetélkedőnek, hogy rengeteg új ismerőst, barátot szereztek.

A vetélkedő győzteseként stockholmi utazáson vehetnek részt a tavasz folyamán.